Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Is een tussenjaar wel verstandig?

Tips van Corjan Matsinger

"Mijn dochter (17) weet nog steeds niet wat ze wil gaan doen na de zomervakantie. Ze heeft het zelf over een tussenjaar, maar ik weet niet zo goed wat ik daarvan moet denken. Een christelijk tussenjaar vind ik beter dan reizen, maar de vraag is: is zoiets de investering waard?"

Deel:

Je dochter is niet de enige die een tussenjaar overweegt. Jaarlijks denkt zo’n 35 procent van de scholieren na over een dergelijke keuze. Eén op de tien jongeren gaat uiteindelijk ook echt een zogenaamd gap year doen. Veel jongeren willen door de hoge kosten van een vervolgstudie goed nadenken over hun studiekeuze, anderen zijn moe van het harde werken op de middelbare school en willen vanuit de rust een goede keuze maken voor de toekomst.

Zekerder over studiekeuze

Een tussenjaar kan heel goed uitpakken voor je dochter. Uit onderzoek van ResearchNed blijkt dat zo’n zeven op de tien scholieren die voor een tussenjaar kozen, zich na afloop van dat jaar zekerder voelden over de keuze voor een studie op het hbo of aan de universiteit.

Werken, reizen en leren

De invulling van een tussenjaar verschilt flink per jongere. De ene jongere werkt zich een paar maanden in het zweet om daarna met een rugzak te gaan backpacken. Andere jongeren kiezen voor een compleet verzorgd tussenjaar, bijvoorbeeld via het populaire Breekjaar. Je kunt je idealisme ook vormgeven door als vrijwilliger aan de slag te gaan bij een buitenlands project met straatkinderen, of bij een bijzonder natuurproject. Weer een ander wil gewoon veel geld sparen om zijn of haar kamerhuur in het volgende studiejaar te kunnen betalen.

Tussenjaar als flinke groeispurt

Er zijn naast het ontdekken van je talenten en toekomstige studie natuurlijk meer redenen waarom een tussenjaar een goede optie kan zijn. Denk aan het groeien in zelfstandigheid, het kennismaken met andere culturen, het verleggen van grenzen, het opfleuren van je cv, het beter leren spreken van talen of het aangaan van internationale contacten. Een tussenjaar kan een flinke groeispurt betekenen voor de identiteitsvorming van je dochter.

6 tips om je kind te helpen bij het maken van de juiste keuze

• Help je dochter na te gaan wat ze wil bereiken dit jaar. Voor jouw dochter lijkt mij een traject belangrijk waarin ze goed geholpen wordt met haar studiekeuze. Maar ze wil vast nog meer. Werken, backpacken of meewerken in een vrijwilligersproject in het buitenland?
• Bekijk samen websites van tussenjaren en selecteer een aantal opties. Kijk eens op Tussenjaar.nl, Studiekeuzemaken.nl/tussenjaar of Bijbelschool-vergelijker.nl.
• Bezoek een paar open avonden om samen een goed beeld te krijgen van het aanbod. Er bestaan ook diverse christelijke tussenjaren. Denk aan de trajecten bij de Evangelische Hogeschool, Royal Mission en het nieuwe Inside-out-traject van De Wittenberg.
• Ga na wat je dochter nodig heeft. Wil ze wel studeren? Of wil ze meer de handen uit de mouwen steken? Hoeveel ruimte is er voor haar eigen geloofsontwikkeling? Wat levert de studie op? Past de identiteit van de school bij wie ze is?
• Wil je dochter thuis blijven wonen, of wil ze al oefenen met op kamers wonen? Bij een aantal tussenjaaraanbieders word je deel van een leefgemeenschap waar ook volwassenen wonen. Hoeveel stabiliteit of juist uitdaging heeft je dochter nodig?
• Maak een kostenplaatje van het jaar. De meeste tussenjaren kosten veel geld. Moet ze dat geld zelf verdienen, of betalen jullie (deels) het traject? Is het een idee om een vijfmaandentraject te volgen en daarnaast te werken?

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Corjan Matsinger

--:--