'Ik word altijd een beetje moe van gedoetjes tussen christelijke partijen'

Blog van Tijs

Beetje gedoe tussen de Europarle­mentariërs van de SGP en Christen­Unie in Europa, Bert­Jan Ruissen en Peter van Dalen. Omdat de SGP en de ChristenUnie in de rest van Europa niet bestaan, zoeken de twee een internationale fractie om zich bij aan te sluiten. Maar helaas: ze wer­den het niet eens over welke fractie dat moet zijn.

En dus blijft Ruissen bij de Europese Conservatieven en Hervormers, waar CU en SGP de afgelopen jaren ook al deel van uitmaakten. Van Dalen wil dat niet, want dan komt hij met collega’s van Forum van Democratie in één fractie en dat wil hij absoluut niet. En dus kiest hij, best opmerkelijk, voor de Europese Volkspartij, de Europese variant van het CDA. Historisch gezien niet de meest voor de hand liggende keus. De CU geldt als eurokritisch en best fanatiek op een streng klimaatbeleid. Het CDA is veel positiever over Europa en veel minder milieuvriendelijk, zeker in Europees verband. Maar kennelijk liever dit, dan met de SGP in de buurt van Thierry Baudet.

Ik word als kiezer altijd een beetje moe van gedoetjes tussen christelijke partijen, in dit geval zelfs tussen partijen die samen de kiezer om vertrouwen hebben gevraagd. Het zal wel met mijn hervormde wortels te maken hebben. De Nederlandse Hervormde Kerk was een brede kerk, waarin zowel vrijzinnigen als zeer rechtzinnigen onderdak vonden. En nee, ze waren niet altijd vrienden, ze vochten elkaar de tent uit als het nodig was. Nou ja, net niet dan, want uiteindelijk bleef je hervormd.
Ik weet natuurlijk wel dat een kerk geen politieke partij is. Jezus’ oproep om één te zijn (Johannes 17) is vast geen politieke oproep. En toch vraag ik me vaak af waarom CDA, CU en SGP niet kunnen fuseren. Natuurlijk zie ik ook wel dat er verschillen bestaan tussen christenen in hun politieke opvattingen, maar zijn die nou echt zo groot dat je gescheiden moet optrekken? Misschien komt het door de Haagse praktijk waarin af en toe eens anders stemmen dan je partijgenoten al snel geldt als een doodzonde. Doe eens niet zo moeilijk. Gun elkaar een beetje ruimte.

Zou een samenballing van de drie partijen niet tot een mooiere partij leiden? Iets minder modieus dan de huidige CU, iets principiëler dan het huidige CDA, iets minder vatbaar voor rare populisten dan de huidige SGP... Ik zou het een heel interessante partij vinden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons