‘Humor kan ons een frisse blik op God geven’

Cultuurtheoloog Frank Bosman in 'EO-live'

in Geloven

Geloof en humor, gaat dat samen? Cultuurtheoloog Frank Bosman vindt van wel. In EO-Live legt hij uit dat humor over geloofszaken heilzaam is. Het helpt je volgens hem om met nieuwe ogen naar de Bijbel en naar God te kijken. 

“Wij zijn eraan gewend geraakt heel zwaar, serieus en eerbiedig met de Bijbel om te gaan,” vertelt Frank Bosman. “Dat doen we in een liturgische, religieuze of spirituele setting. Maar in de Bijbel kom je veel grappen en grollen tegen. In het Oude Testament zijn dat vaak woordgrappen. Ook als je geen Hebreeuws kent, kun je grappige verhalen tegenkomen.”

Soms is uitleg nodig

“Die humor is ook voor ons nog wel leuk, maar dan moet je het wel uitgelegd krijgen. Na het plechtige begin in Genesis over de schepping, kom je het verhaal van Sara en Abram tegen. In dat verhaal is het heel grappig dat dit oudere echtpaar een kind krijgt. Daar wordt om gelachen en dat is dubbel leuk. Eerst lachen de mensen en dat is dan een beetje dwaas. In tweede instantie lacht God natuurlijk.”

Humor is heilzaam

“Wij zijn gewend om humor en geloof een beetje negatief te zien. Vaak gaan grapjes ten koste van iets of iemand. Maakt iemand een grapje over God, Maria, de kerk of meneer pastoor, dan reageren we snel defensief. Als je in dat patroon vastzit, sta je er niet voor open dat humor iets heilzaams kan hebben. We hebben allemaal ideeën, bijvoorbeeld over wie God is en hoe de hemel is. Voor je het weet, vereren wij de gedachten die wij daarover hebben, in plaats van God, naar wie die ideeën verwijzen. Dat is afgoderij. Door humor kunnen die gesneden beelden aan duigen gaan.”

EO-Live

Beluister hier het hele gesprek met cultuurtheoloog Frank Bosman.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons