Help! Mijn tiener wil zelf met vakantie

Een open gesprek helpt iedereen verder

Iedere ouder van tieners krijgt er vroeg of laat mee te maken: ze willen niet meer met jullie gezin met vakantie, maar met vrienden. Hoe kun je dit thema op een goede manier aanpakken?

Stel jezelf en je kind een aantal vragen, zoals:

1. Gedraagt je zoon of dochter zich verantwoordelijk?

In Nederland gaan tieners gemiddeld vanaf hun zestiende voor het eerst alleen met vrienden op vakantie, maar dan vaak wel in Nederland. En als ze naar het buitenland gaan, dan is dat meestal vanaf hun achttiende. Maar dat zijn gemiddelden: voor elk kind is het anders. En ook is elke ouder anders. De ene ouder is er heel ontspannen over: ‘kind alleen met vrienden met vakantie? Helemaal prima.’ Terwijl een andere ouder er nachten wakker van ligt, want ‘hoe zal dat gaan…?’

Een belangrijke vraag om te peilen of jouw kind eraan toe is om zelf (met vrienden) met vakantie te gaan, is: hoe verantwoordelijkheid voelt en gedraagt hij of zij zich?

Als jullie van tevoren goede afspraken met elkaar maken, zal je kind zich sneller verantwoordelijk voelen en zich daar ook naar gedragen, dan als hij of zij niet goed weet wat de grenzen of afspraken zijn. Dus: ga met elkaar om de tafel zitten en bespreek de geplande vakantie goed door.

2. Met wie gaan ze met vakantie?

De ene vriend(in) heeft een andere invloed op je kind dan de andere vriend(in). Ken jij de vrienden waarmee je zoon of dochter met vakantie wil gaan? Zonder te willen oordelen, is het goed om erover na te denken wat jij zelf van hun vriendschap vindt en wat de invloed is (zoals jij die inschat) die zij op elkaar hebben. Het kan zijn dat je je eigen kind goed vertrouwt, maar als hij of zij met iemand met vakantie gaat die altijd de grenzen opzoekt, of die liegt of die graag de bloemetjes buiten zet en daarbij snel te ver gaat, is het niet zo’n prettig idee als ze samen met vakantie gaan. Natuurlijk kan dat gedrag weer anders zijn, wanneer er nog meer vrienden mee gaan. Dus: nodig iedereen bij jullie thuis uit (of bij een van de andere kinderen) en het liefst ook met ouders erbij, zodat je hen ook leert kennen. Want ook hierin geldt: als de kinderen elkaar goed kennen en ook de ouders van hun vrienden leren kennen, zullen ze zich verantwoordelijker gedragen dan wanneer ze hen niet kennen.

3. Hoe hebben ze hun vakantie gepland?

Heeft je kind (samen met zijn of haar vriend(inn)en) nagedacht over de bestemming van de reis? Het beste is om in elk geval zo’n eerste keer als ouder(s) mee te denken. Het is fijn als ze bijvoorbeeld een zwembad, bos, strand, of andere plekken waar ze zich kunnen vermaken op loopafstand hebben. Wat is er in de buurt te doen? Waar kunnen ze hun boodschappen doen? Hoe gaan ze het eten regelen met elkaar? Wie slaapt waar? Gaan ze in een tent of in een huisje (van een de ouders)? Is het een park waar beveiliging rondloopt of zijn er in elk geval andere mensen in de buurt? Wat is het budget en wie beheert de pot? Hoe denken ze over alcohol, drugs, uitgaan, seks… niet de makkelijkste onderwerpen, maar wanneer je het bespreekbaar maakt, heb je in elk geval een kans om ook te vertellen hoe jij erover denkt. Maak ook afspraken met je kind hoeveel contact jullie hebben gedurende de week: alleen in geval van nood? Elke dag even? Misschien in elk geval fijn als ze je even laten weten dat ze veilig op hun bestemming zijn aangekomen...

En jij? Geniet van de cadeau-tijd die je nu alleen, met je partner of andere leden van je gezin kunt doorbrengen!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons