Hans van Breukelen in 'Meer dan Goud': 'Tegenslag heeft me gevormd'

Nieuwe EO-serie met oud-topsporters; vrijdag, 21.20 uur, NPO 1

Meer dan Goud Hans van Breukelen

Zes oud-topsporters leven in Meer dan Goud (EO) een week lang onder één dak. Hans van Breukelen vertelt in de eerste aflevering wat de jacht op goud hem heeft gekost en opgeleverd. Ik moest er hard voor werken en keek kritisch naar mezelf," zegt de oud-doelman van Oranje en PSV. “Ik legde de lat hoog, niet handig voor een keeper." 

Jarenlang hebben Leontien van Moorsel, Erben Wennemars, Bas van de Goor, Kim Lammers, Elis Ligtlee en Hans van Breukelen er alles voor over gehad de beste te zijn. Wat heeft het deze toppers gebracht? Een week verblijven ze samen op kasteel Rechteren in Overijssel, waar ze de balans opmaken. “Net als veel andere oud-sporters ben ik door een diep dal gegaan voordat ik grote successen meemaakte," vertelt Hans. "Ik neem de anderen mee terug naar 1987, toen ik uit het Nederlands elftal werd gezet. Ik voelde me daardoor een geboren verliezer. Maar nog geen jaar later won ik twee Europese titels. In Meer dan Goud laat ik zien hoe die ommekeer me als mens heeft gevormd.”

(Tekst loopt door onder de video.) 

Als kind had Hans niet meteen plannen voor een topsportcarrière. "Ik wilde kapelaan worden," herinnert de oud-international zich. "Gelukkig overtuigde kapelaan Eppink, een warm en prachtig mens, me ervan dat je dat besluit beter niet op je 12e kunt nemen. Al tijdens mijn eerste schoolfeestje op de mavo besefte ik dat celibatair leven niets voor mij was. Mijn geloof heeft zich sindsdien verder ontwikkeld. Het heeft in mijn ogen alles te maken met dankbaarheid, liefde en solidariteit, maar niets met ‘zeker weten’ en fanatisme.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Jezus’ oproep om iemand na het krijgen van een klap ook je andere wang toe te keren, heb ik als jongetje ooit letterlijk in praktijk gebracht. Het gebeurde bij een ruzie tijdens een potje voetbal op straat. Die tweede mep kwam zo hard aan dat ik meteen spijt had. Hoe zinvol de boodschap vaak ook is, het gaat mis als je de Bijbel al te letterlijk wilt toepassen.”

Wie is Hans van Breukelen?

• 62 jaar.
• Afgestudeerd aan pedagogische academie.
• Doceerde Nederlands en wereldoriëntatie in het tuinbouwonderwijs.
• Was doelman bij FC Utrecht, Nottingham Forest en PSV.
• Won in 1988 de Europacup I met PSV en het Europees kampioenschap met Oranje.
• Was technisch directeur van de KNVB.
• Verzorgt trainingen als comeback manager en inspirator.
• Is sinds 1 juli lid raad van commissarissen van PSV.

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Doorzettingsvermogen. Ik was minder getalenteerd dan mijn grote voorbeeld Jan van Beveren, een atleet pur sang. Ik moest er hard voor werken en keek kritisch naar mezelf. Zelfreflectie is de basis voor succes, maar ik legde de lat hoog – niet handig voor een keeper. In de loop der jaren heb ik me de kunst van het relativeren eigen gemaakt.”

Ik voelde me een geboren verliezer, maar nog geen jaar later won ik twee Europese titels

Welk moment in je leven wil je opnieuw beleven?
“De thuiskomst met het Nederlands elftal, nadat we in 1988 het Europees kampioenschap hadden gewonnen. De ‘Oranjezee’ op vliegveld Eindhoven, langs de A2 en rond Amsterdamse grachten. Het mooiste was dat het iedereen in Nederland verbond. Het maakte niet uit wat je leeftijd, religie of huidskleur was.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Meer dan Goud Hans van Breukelen
Hans met Leontien van Moorsel, Erben Wennemars, Elis Ligtlee, Bas van der Goor en Kim Lammers.

Denk je weleens aan de dood?
“Ja. Ik ben er oprecht nieuwsgierig naar. Omdat ik zeker weet dat ik aan het eind van mijn leven ‘overstap’ naar iets anders.” Met een knipoog: “Dat moet zo mooi en bijzonder zijn, dat er nog nooit iemand wilde terugkomen, behalve Eén natuurlijk.”

Wat is de leukste smoes die je hebt gebruikt?
“Toen ik met mijn eerste vrouw – ze is inmiddels overleden – en kinderen op Ameland was om haar 50e verjaardag te vieren, gingen we zogenaamd naar een golfclinic. Ze was blij verrast toen ik haar meenam naar het vliegveld naast de golfbaan, voor een parachutesprong. Dat is misschien wel de leukste ‘smoes’: je geliefde meelokken en verrassen met iets moois.”

'Meer dan Goud' - afleveringen

Afl. 1: 26 juli: Hans van Breukelen
Doelman Hans van Breukelen laat zien hoe grote tegenslagen en groot verdriet hem uiteindelijk sterk maakten. 

Afl. 2 - 2 augustus: Kim Lammers 
Het leven van hockeyster Kim Lammers kenmerkte zich door ieen zoektocht naar zichzelf en haar eigen talenten.

Afl. 3 - 9 augustus: Erben Wennemars
Schaatser Erben Wennemars  vertelt hoe hij met zijn enorme bewijsdrang uiteindelijk zijn balans heeft gevonden.

Afl. 4 – 16 augustus: Elis Ligtlee
Baanwielrenster Elis Ligtlee vertelt over haar  worstelingen als topsporter en haar verdriet in de afgelopen jaren.

Afl. 5 – 23 augustus: Bas van de Goor 
Volleyballer Bas van de Goor behaalde sportieve successen, maar kreeg ook te maken met ingrijpende ziektes.

Afl. 6 - 30 augustus: Leontien van Moorsel
Wielrenster Leontien van Moorsel kende hoge hoge pieken en diepe dalen, waarbij familie altijd van grote waarde was.

Iedere vrijdag, 21.20 uur, NPO 1

Beeld: Ruben Timman 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons