Een tekst die bij mij binnenkwam

Blog van Andries

Overkomt het u ook weleens dat een tekst of een lied bij u binnenkomt? Het gebeurde mij een paar weken geleden. Het was de kop boven een verhaal van prof. Henk van den Belt, die zijn oratie hield als nieuwe hoogleraar dogmatiek in Amsterdam.

De kop luidde: ‘God kent mij zoals ik ben en toch bemint Hij mij’. Nu zult u misschien vragen: ‘Nou en? Wist je dat dan niet?’ Ja, ik wist en ik weet het al, maar toch. Kennelijk heeft een mens – ik in ieder geval wel – het af en toe nodig de rijkdom van het evangelie in iets andere woorden opnieuw te horen.
Ik denk dat bij mij het woordje ‘beminnen’ naar binnen kwam. God kent mij, en toch bemint Hij mij. Daar raak je toch niet over uitgedacht en -gedankt? Terwijl ik daarover zat te denken, sloeg ik het Katholiek Nieuwsblad open. In het midden stond een groot, prachtig verhaal van een monnik die al veertig jaar in het strengste klooster van Nederland woont. En wat zegt deze pater Touw? “Wij zijn hier op aarde om door God bemind te worden. En dan komt er een hele tijd niks. En daarna komt de rest wel.”

Opnieuw is daar dat intieme woord ‘beminnen’. “Want,” zo vervolgt de pater, “in het klooster heb ik ontdekt hoe ongelofelijk groot en onbegrijpelijk Gods liefde is. God vindt het een genoegen om onder de mensenkinderen te verkeren.” Ik kan het niet helpen: weer kwamen die woorden bij mij binnen. Ze raakten en ontroerden me. Hetzelfde anders zeggen: ik vind dat mooi.
Ik preek zondags over de genade van God in Christus en het komt (meestal) uit mijn hart. Maar mijn taal is beperkt en de metaforen die ik gebruik, kunnen sleets raken. Wat is het dan mooi als je weer door één woord of gedachte geraakt wordt. En dus zit er al een tijdje een lied in mijn hoofd: ‘Ik ben een koninklijk kind, door de Vader bemind.’

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons