Dylan Groenewegen gaat voor gele trui bij start Tour de France

Tour start op Grote Markt Brussel; zaterdag, 11.55 uur, NPO 1

Tour de France Dylan Groenewegen

Tom Dumoulin is er helaas niet bij als de Tour de France van start gaat op de Grote Markt in Brussel, maar er zijn volop kansen op Nederlands succes. Het parcours van de openingsetappe is Dylan Groenewegen op het lijf geschreven. Als de sprinter van Jumbo-Visma als eerste over de streep komt, rijdt er voor het eerst in 30 jaar een Nederlander in de gele trui.  

"Natuurlijk baalde ik toen ik hoorde dat Tom Dumoulin er niet bij zou zijn," zegt Dione de Graaff, die 's avonds in De Avondetappe terug zal blikken op de etappes. "Toch is mijn liefde voor het wielrennen niet afhankelijk van 'Oranje' succes. Ik ben al van jongs af aan een fan van de sport. De heroïsche verhalen over de Tour de France, met al zijn spektakel, valpartijen en drama's zijn in de loop der jaren alleen mar belangrijker voor me geworden. Dat geldt ook voor het ploegenspel. Als je dat doorkrijgt, wordt wielrennen nog veel interessanter, want het is niet alleen een individuele sport. Het teamelement is ook heel belangrijk. Voor mij maakt die combinatie van wielrennen zo'n fascinerende sport."

'Na 30 jaar weer Nederlander in gele trui?'

Dione hoopt natuurlijk dat de overgebleven Nederlandse renners het goed zullen doen. In de 106e editie van de Tour de France, waarin het 100-jarig jubileum van de gele trui wordt gevierd. "Misschien mag Dylan Groenewegen die zaterdagmiddag wel aantrekken. Hij mag dan geen klassementsrenner zijn, er liggen wel kansen voor hem in de openingsetappe."

De eerste etappe lijkt Dylan Groenewegen op het lijf geschreven, maar er is concurrentie

"Het zou leuk zijn als Groenewegen de eerste etappe wint en – als eerste Nederlander in dertig jaar – de gele trui mag dragen, al is het misschien voor één dag." De eerste etappe lijkt Groenewegen, een echte sprinter, op het lijf geschreven. Maar ook Peter Sagan, Alexander Kristoff, Michael Matthews en Elia Viviani behoren tot de kanshebbers. De Tour start zaterdag in Brussel vanwege de vijftigste verjaardag van Eddy Merckx' eerste Tourzege. 

Maarten Ducrot: 'Geen scorebordjournalistiek'

Oud-wielrenner Maarten Ducrot is een van de commentatoren op televisie. Hij gaat vooral op zoek naar de verhalen achter de prestaties van de renners. Daarbij zoekt Ducrot de diepgang die hij bij sommige sportjournalisten mist. "Zij doen heel opgewonden verslag van wat ze zien gebeuren en trekken daaruit direct allerlei conclusies over de kansen die plotseling gekeerd zijn."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Steven Kruijswijk Tour de France
Klassementsrenner Steven Kruijswijk hoopt op een podiumplaats in Parijs.

"We weten dat Tom Dumoulin na zijn val in de Giro d'Italia een stukje grind in zijn knie heeft, waardoor hij nu niet aan de start van de Tour de France verschijnt. Maar mij interesseert de achtergrond van zo'n gebeurtenis," vervolgt Maarten. "Hoe kan een renner in de bloei van zijn leven de Giro rijden, terwijl hij ook kan schitteren in de Tour? Nu is de aap uit de mouw gekomen: Dumoulin wilde de druk temperen door eerst de Giro te rijden, maar na zijn val is het seizoen voor hem verloren. Wat doet dat met een renner?" 

Radio Tour de France: 'Het ultieme zomergevoel'

"Als er iets bij het Nederlanse zomergevoel hoort, is dat Radio Tour de France," vindt Robbert Meeder, een van de radiopresentatoren in de middag. "Nieuw is ons Radio 1 Tourcafé in 'Beeld en Geluid' op het Mediapark in Hilversum. Hier mogen luisteraars in de laatste week van de Tour de France langskomen, om van dichtbij de magie van de Tour te beleven."

Tourflits

"Verder blijft Radio Tour de France vooral een vertrouwd programma, met een kwis van cabaretière Cindy Pieterse en Tour-weetjes op sociale media. En natuurlijk de Tourflits. Sommige dingen moet je niet eens wíllen veranderen," vindt Robbert. "Als je de tune van de Tourflits hoort, worden alle gesprekken gestaakt en gaat de radio in de kantine of in de auto wat harder. Overal luisteren mensen mee. Het belooft een mooie zomer te worden." 

Tour de France op tv, radio en internet

Tour de France 
11.55 uur, NPO 1
Commentaar: Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot
Presentatie: Herman van der Zandt

Radio Tour de France 
14.00 uur, NPO Radio 1 
Presentatie: Gert van 't Hoff en Robbert Meeder

Sportjournaal 
18.45 uur, NPO 1

De Avondetappe 
22.15 uur, NPO 1 
Presentatie: Dione de Graaff

Sociale media 
Het laatste Tournieuws via Instagram, Facebook en Twitter

Online
Alle etappes zijn ook rechtstreeks te volgen via NOS.nl

Beeld: AFP/Anne-Christine Poujoulat en Shutterstock 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons