Dwight van van de Vijver onderzoekt slavernijverleden in 'Geboeid'

'Geboeid, terug naar de plantage'; maandag, 21.10 uur, NPO 2

in Mediatips
Dwight van van de Vijver Geboeid

In het nieuwe EO-programma Geboeid, terug naar de plantage gaat Dwight van van de Vijver op zoek naar het slavernijverleden van zijn familie.  De zoektocht brengt de presentator uiteindelijk op de plantage in Suriname waar zijn voorouders hebben geleefd als slaaf.

De zoektocht van Dwight van van de Vijver is op 1 juli op tv te zien, op dezelde dag als 'Keti Koti' (ketenen verbroken). Een dag om te vieren en herdenken dat dat Nederland de slavernij afschafte. Dwight onderzoekt in Geboeid ons slavernijverleden. Het extra woordje ‘van’ in zijn achternaam is een stille getuige van het slavernijverleden. Ooit waren zijn voorouders ‘bezit’ van plantagehouder Van de Vijver.

(Tekst loopt door onder de video.) 

Dwight van van de Vijver ontdekt dat veel mensen nog dagelijks met de slavernijgeschiedenis te maken hebben. Sinds kort zijn de Surinaamse slavenregisters toegankelijk. Hierdoor kan Dwight in het tv-programma Geboeid, terug naar de plantage steeds meer ontdekken over zijn familie. 

Dolores Leeuwin in webdocu 'Geboeid'

Daarnaast is op internet vanaf vandaag de webdocu Geboeid te zien. Hierin nemen presentatoren de kijker mee in de gedeelde geschiedenis van Nederland en Suriname. Jörgen Raymann, Dolores Leeuwin en Défano Holwijn vertellen verhalen van mensen die in slavernij leefden.

Herdenking Slavernijverleden en Keti Koti Festival

Vandaag kunnen we de nationale herdenking van ons slavernijverleden rechtstreeks volgen op televisie. De jaarlijkse herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in Amsterdam. Ook 's avonds is er een uitzending over het slavernijverleden, waarin het Keti Koti Festival centraal staat. 

13.00 uur, NPO 1 
20.25 uur, NPO 2 

Maar de kijker krijgt het verleden vanuit verschillende perspectieven te zien in de webdocu. Lange Frans neemt het publiek daarom ook mee in het leven van een Nederlandse plantagehouder in Suriname ten tijde van de slavernij.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Dolores Leeuwin Geboeid
Dolores Leeuwin onderzoekt in de webdocu 'Geboeid' onze slavernijgeschiedenis.

Fictieve personages maken op waarheid gebaseerde verhalen mee uit het slavernijverleden.  Zodoende nemen ze de kijker mee in de beslissingen die mensen toen namen. De webdocu is interactief. De kijker krijgt bij elk personage een aantal keuzes voorgelegd. De EO zendt deze webdocu uit in samenwerking met het Scheepvaartmuseum

Geboeid, terug naar de plantage

Maandag 1 juli, 21.10 uur, NPO 2 
Kijk ook naar de webdocu Geboeid

Beeld: Willem Jan de Bruin 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons