Documentaire brengt misbruik van online gegevens in beeld

The Great Hack, kijktip op Netflix

Benieuwd wat gratis apps die je downloadt en social-accounts die je gebruikt met je data kunnen doen? Deze Netflix-documentaire laat zien hoe in de Brexit- en Trump-campagne de emoties en gedrag van mensen werden beïnvloed.

The Great Hack brengt in beeld hoe het Brits-Amerikaanse databedrijf Cambridge Analytica de persoonsgegevens van miljoenen Facebook-gebruikers misbruikte om Trump naar het Witte Huis te krijgen en de Brexit-campagne te laten slagen. Klinkt dat als science fiction? Niets is helaas minder waar.

Misbruik Facebookgegevens

De twee uur durende film volgt de New Yorkse mediaprofessor David Caroll, die Cambridge Analytica via juridische weg wil dwingen om zijn data terug te geven. Ex-werknemer Brittany Kaiser vertelt hoe het bedrijf gegevens van Facebook-gebruikers benutte om de campagnes van Trump en Brexit te beïnvloeden. De getuigenissen van Kaiser geven een wat bittere nasmaak, omdat ze volop meewerkte aan deze campagnes, maar nergens blijk geeft van spijt voor wat ze heeft gedaan.

Onderzoeksjournalist

Onderzoeksjournalist Carole Cadwalladr legde via publicaties in The Observer en The Guardian het Cambridge-schandaal bloot. In de documentaire is zij te zien als bevlogen en oprecht betrokken journalist, die het grote risico van datamisbruik voor de democratie aan het hart gaat.

The Great Hack is alleen te zien op Netflix, opvallend genoeg een bedrijf dat ook volop profiteert van data-analyse en daarop afgestemde marketing. Dat blijft in deze documentaire onbesproken.

Beïnvloeding

Deze documentaire is een ‘must see’. Zeker voor iedereen die het leuk vindt om gratis online tesjes in te vullen en gratis apps op de telefoon te downloaden. Die zijn leuk, totdat je op je in laat werken waarom je ze krijgt aangeboden en hoe het ons leven opgemerkt kan beïnvloeden.

Dit is geen documentaire van complotdenkers, maar helaas keiharde realiteit.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons