Christenen voor Israël op vingers getikt over 'Israëlische wijn'

Is wijn uit Hebron 'made in Israël'?; zaterdag in 'EO Live' op NPO Radio 5

in Mediatips
Christenen voor Israël Made in Israël taboe?

Het ministerie van Economische Zaken heeft Christenen voor Israël op de vingers getikt. In het Israël Producten Centrum in Nijkerk wordt wijn verkocht met het label: ‘Gemaakt in Israël’. Dat mag niet als die wijn uit bijvoorbeeld Bethlehem of Hebron komt. Sara van Oordt van Christenen voor Israël reageert in EO Live. 

Volgens Europese regels moet wijn uit bijvoorbeeld Bethlehem of Hebron als Palestijns product worden aangemerkt. De ambtenaren van het ministerie kwamen op bezoek na binnengekomen klachten. Het Israël Producten Centrum zou zich niet houden aan Europese regels omtrent producten uit Israël en Palestina. Na het bezoek van de ambtenaren kreeg de winkel – die is gevestigd in het kantoorgebouw van Christenen voor Israël – een waarschuwingsbrief. Het ministerie dreigt met boetes als de etiketten niet snel aangepast worden.

Christenen voor Israël wacht uitspraak Europese rechter in Franse zaak af

Directeur Roger van Oordt schrijft op de website van Christenen voor Israël. "Een richtlijn uit 2015 kwam op tafel waarin de Europese Commissie, met instemming van Nederland, bedrijven wil verplichten om de term 'product uit Israël' niet meer op etiketten te vermelden als het gemaakt wordt in Judea, Samaria of op de Golan. Er moet op het etiket worden vermeld 'gemaakt op de Westelijke Jordaanoever' en dan tussen haakjes erachter 'Israëlische nederzetting'."

'Geen erkenning staat Palestina'

”Vreemder wordt het als een product uit Bethlehem komt," zegt woordvoerster Sara van Oordt, die zaterdagavond wordt geïnterviewd in EO Live. „Dan moet er 'product uit Palestina' op komen te staan. In de EU-richtlijn staat als voetnoot: 'Deze benaming mag niet worden uitgelegd als een erkenning van de staat Palestina.'" Voorlopig is Christenen voor Israël niet van plan de etiketten aan te passen. In Frankrijk speelt momenteel een soortgelijke zaak. De organisatie wil eerst weten welke uitspraak de Europese rechter in die zaak doet. 

EO Live: wanneer is wijn 'made in Israel'?

Zaterdag 13 juli, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Pixabay

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons