Bidden voor een interview?

Blog van Andries Knevel

“Heb je voor dit interview gebeden?” vroeg hij mij. Ik kon naar eer en geweten antwoorden: “Nee, ik heb niet voor dit interview gebeden.”

De vraag werd me gesteld tijdens een opname van LuckyTV, het satirische programma van Sander van de Pavert. Ik deed mee omdat ik van milde satire en zelfspot houd. In het najaar wordt het interview uitgezonden, doorsneden met beelden van vroeger. Ik houd mijn hart vast.

Maar goed, die vraag dus over het gebed. Een paar weken geleden had ik een andere ervaring met bidden rond een interview. Voor een nieuw seizoen van Andries en de wetenschappers interviewde ik in de VS een van de grootste wetenschappers van dit moment. Toen ik afscheid nam, vroeg hij of hij met me mocht bidden. Ik stemde toe. Hij legde zijn arm om mij heen en sprak een vurig gebed uit. Dat deed me goed, dus uit de grond van mijn hart sprak ik een diep ‘amen’. Later hoorde ik van mijn cameraploeg dat de wetenschapper ook met hen gebeden had, maar dat hij ze gevraagd had samen met hem op de knieën te gaan. Dat deden de regisseur en cameraman van harte, want ze zijn christenen.

Eerlijk gezegd heb ik een geknield gebed in een interviewsetting niet zo veel meegemaakt. Slechts één keer. Een gast met wie ik een gesprek had gehad, zag dat ik (erge) pijn in mijn rug had. “Zullen we ervoor bidden?” vroeg hij. Natuurlijk stemde ik toe, en samen zonken we op onze knieën.
Ik herinner me dat collega Ad de Boer de onlangs overleden professor Wim Velema ging interviewen, nadat in december 1981 de abortuswet was aangenomen. Voor het interview had Velema gevraagd eerst te bidden, vanwege de nood van de tijden. Dergelijke ervaringen heb ik gelukkig ook. Mooie momenten, voor of na een interview. Maar inderdaad niet voor een satirisch programma.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons