'Andere Tijden' over 100 jaar verkeer: straks 9 miljoen auto's

'Auto veranderde Nederland ingrijpend'; maandag, 21.10 uur, NPO 2

in Mediatips
Andere Tijden 100 jaar verkeer

Binnenkort rijden er in ons land 9 miljoen auto’s rond. In een special van het geschiedenismagazine Andere Tijden (NTR/VPRO) neemt Hans Goedkoop ons mee naar het jaar 1900, toen het er nog maar 200 waren. Ook in die tijd zorgden auto's al voor problemen in het verkeer. 

Aanvankelijk zijn onze dorpen en steden niet berekend op ‘het nieuwe monster op de weg’. Voetgangers, fietsers, trams en auto’s zitten elkaar flink in de weg. Stoplichten, zebrapaden, parkeermeters en verkeersagenten scheppen orde. Terwijl het aantal auto's door de jaren heen steeds verder oploot, verandert het Nederlandse landschap ingrijpend. De overheid laat snelwegen, tunnels en viaducten aanleggen.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Andere Tijden 100 jaar verkeer Scheveningen
Scheveningen kan de paasdrukte van 1965 nauwelijks aan.

Ondanks verkeerslessen en voorlichtingscampagnes vallen er tienduizenden doden in het verkeer. Begin jaren '70 zijn het er jaarlijks ruim 3000. Maar de auto is ook een symbool van vrijheid. Bepaalde vroeger de spoorweg hoe je route van A naar B ging, nu maakt de auto het mogelijk je te verplaatsen waar en wanneer je maar wilt. Maar wat blijft er over van die vrijheid als de 'filedruk' toeneemt? Aan het eind van deze special van Andere Tijden keren we terug naar de huidige tijd, waarin we die vraag moeten beantwoorden.

Andere Tijden special: 100 jaar verkeer

Maandag 15 juli, 21.10 uur, NPO 2 

Beeld: Shutterstock 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons