Zangeres Willow Mae laat zich inspireren door Hooglied

EO Live: zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Muziek speelde al vroeg een rol in het leven van Willow Mae (Willemijn van Helden), die zaterdag te gast is in EO Live. Voor haar album Song of Songs liet ze zich inspireren door teksten uit Hooglied. “Niet zo’n bekend Bijbelboek, maar in mijn ogen beschrijft het de ultieme vorm van liefde.” 

“Zoals de liefde veelkleurig is, geldt dat ook voor mijn muziek," vertelt de zangeres. "Wat je op het album Song of Songs hoort, is folk-pop met jazzinvloeden. Ik heb me laten inspireren door artiesten als James Taylor, Joni Mitchell en Sting. Akoestische gitaarmuziek vormt altijd de basis.”

'Weinig preken over Hooglied'

“Ik ben gelovig opgevoed, maar hoorde in de kerk weinig preken over Hooglied. Toen ik dit boek ging lezen, merkte ik dat er een verlangen uit spreekt naar de ultieme verbondenheid in het paradijs. Die speelsheid en onbevangenheid ontbreken zo vaak in deze tijd. Met dit album wil ik vanuit het Hooglied, maar ook vanuit mijn eigen leven, een inspiratiebron zijn voor verbondenheid en liefde in deze wereld.”

Wie is Willow Mae?

• 30 jaar.
• Zangeres, componist, tekstschrijver, en zang- en stemcoach.
• Studeerde aan het ArtEZ conservatorium te Arnhem.
• Schreef met haar broer Jan de muziek voor het album Song of Songs.

Wat wilde je als kind worden?
“Als kind wist ik al snel dat ik zangeres wilde worden. Ik zong al in een koor toen ik 6 was, had de hoofdrol in de schoolmusical en ging daarna naar de havo voor muziek en dans. Al waren er ook periodes waarin het vak van psycholoog me aansprak. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Als artiest wil ik mezelf beter begrijpen, want dat helpt me om anderen met mijn muziek te kunnen raken.”

Wat is de lekkerste filemuziek?
“Ik kan er niet goed tegen om in de file te staan, dus dan zet ik muziek van Alisson Krauss aan. Heel rustgevend.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Willow Mae

Waar staat de mooiste kerk?
“Dat is de Laurenskerk in mijn woonplaats Rotterdam. Een moderne stad, met zo’n mooie, oude, maar sobere kerk in het midden. Ik houd van de eenvoud van het gebouw, waar ik vroeger vaak in een koor heb gezongen.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“De gelijkenis van de verloren zoon. Vroeger las ik het vooral als een verhaal over een zoon die heel slecht was. De laatste jaren heb ik veel meer oog gekregen voor de vrijheid die de vader zijn zoon gaf om een ander leven te leiden. Blijkbaar moest hij dat voor zichzelf uitzoeken, en dat mócht van zijn vader. Daardoor kon hij zelf ervaren dat hij elders niet beter af was, en wilde hij terugkeren. Een mooi beeld van een dienende, liefdevolle God die ons vrijheid geeft. Hij is er zelfs bij als we Hem verdriet doen, en Hij blijft op de uitkijk staan.”

Willow Mae zingt in 'EO Live'

Zaterdag 15 juni, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Henri Senders

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons