Stop met het uitkleden van ‘schuldige’ mensen!

Blog van Tijs van den Brink

Soms heb je als journalist het voorrecht een wereld te betreden waarin je anders niet snel terecht zou komen. Voor mij was dat onlangs de wereld van de schulden. Gelukkig heb ik daar als mens tot nu toe in mijn leven nauwelijks mee te maken gehad.

Ik bezocht voor NieuwLicht twee mensen die in de schulden zijn geraakt: Ariënne en Jan. En eerlijk gezegd viel mijn mond open van verbazing toen ik een beetje zag hoe de schulden wereld in elkaar zit. Ariënne raakte in de schulden door haar scheiding. Geen enorm bedrag, enkele duizenden euro’s. Maar kennelijk genoeg om haar, met haar kinderen, op een slechte dag uit huis te zetten. Dat is natuurlijk al afschuwelijk en wens je niemand toe. Al zou je nog kunnen zeggen: misschien woonde ze te duur en weigerde ze dat zelf in te zien. Maar wat er vervolgens gebeurde, vond ik echt schokkend: de instantie die Ariënne uit huis zette, stuurde doodleuk een rekening van meer dan tienduizend euro!

Meer dan tienduizend euro! Je zet iemand uit huis, omdat hij of zij z’n rekening niet kan betalen en dan stuur je daarna een rekening die twee keer zo groot is als de schuld zelf. Wat denk je dan? Dat je iets oplost? Dat je daar recht op hebt, want ach, die uithuiszetting kost ook geld? Echt, van de gekke.
Eigenlijk gebeurde bij Jan hetzelfde. In de schulden geraakt na een scheiding. Werkloos geworden door gezondheidsproblemen. In januari van dit jaar kon hij gas en licht niet meer betalen. En wat gebeurt er? De energieprovider sluit gas en licht af bij Jan. Geen warm water meer, geen elektriciteit meer, dus geen licht of verwarming. In januari.

Ik heb dezelfde vraag: wat denk je dan? Dat Jan ineens wel geld heeft voor gas en licht als je het afsluit? Energievoorziening is een nutsvoorziening. Ik vind dat die nooit afgesloten mag worden in Nederland. Je bedenkt als provider maar iets anders. Met afsluiten is niemand gebaat.

Na deze rondgang door schuldenland kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat er allerlei mensen zijn die baat hebben bij de schulden van anderen. En dat terwijl het hebben van schulden meestal een combinatie is van schuld en lot. Ja, er worden fouten gemaakt, maar net zo vaak is er sprake van botte pech. Mensen met schulden zouden echt geholpen moeten worden in plaats van nog verder uitgekleed.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons