Stevo Akkerman in 'Wat is dan goed?'

‘We hebben tegengas nodig’

“Groen doen is goed, en een paar minuten langer douchen is een zonde tegen de mensheid.” We hebben tegenwoordig snel onze mening klaar over goed en fout. Maar wie bepaalt wat goed is? En waardoor laten we ons leiden? Het nieuwe EO-programma 'Wat is dan goed?' gaat over geweten, schaamte en verantwoordelijkheid.

In het vierdelige EO-programma interviewt Trouw-journalist Stevo Akkerman filosofen, kunstenaars en theologen over onze moraal en waar die vandaan komt. Te gast zijn onder anderen schrijvers Arnon Grunberg en Marilynne Robinson, maar ook theoloog Rowan Williams en beeldend kunstenaar en filosoof Eva Meijer. Eindredacteur Geert Jan Blanken: “We hebben eerder series gemaakt over schuld en over de godsvraag. Dit programma zou je kunnen zien als een vervolg daarop.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om ‘Wat is dan goed?’ te maken?
“Je kunt in deze tijd niet om ethiek heen. Groen doen is goed, maar een paar minuten langer douchen is een zonde tegen de mensheid. Iedereen heeft wel een idee over wat goed is. De vraag is echter of we er diep over nagedacht hebben. Want waardoor laten we ons leiden? Door schaamte? Dat hoeft niet verkeerd te zijn als je daarmee voorkomt dat je elkaar afslacht. We denken in dit programma heel open over zulke vragen na.”

‘Steviger kost’

De geïnterviewden vertegenwoordigen verschillende gedachten die in de maatschappij over moraal in de lucht hangen, vervolgt Geert Jan. “We interviewen niet alleen mensen in het christelijke taalveld. Robinson en Williams spreken natuurlijk wel vanuit dat kader, maar iemand als Grunberg totaal niet.”

De gasten zijn wel allemaal hoogopgeleid en beschouwend.
“Dat mag ook. We maken dit vanuit het budget dat we hebben om de protestantse kerken te representeren. Dat betekent dat we voor specifieke doelgroepen mogen en moeten programmeren. 'Wat is dan goed?' is een programma voor hoogopgeleiden. Bij de commerciële televisie komt dit thema op deze manier niet aan bod, bij de publieke omroep zelden. Ik ben blij dat we als EO niet alleen maar hapklare brokken hoeven aan te bieden. Dit is steviger kost.”

‘Dit is tv zoals het amper meer gemaakt wordt’

Er komen ook dramascènes voor in de afleveringen. Hoe ziet dat eruit?
“Scenarioschrijver en regisseur Dio van Maaren heeft dat bedacht. We wilden niet alleen maar pratende mensen, daarom hebben we ervoor gekozen wat ruimte in te bouwen om even na te denken. Je ziet in deze scènes mensen vanuit een soort callcenter hun visie geven op dit onderwerp. Heel poëtisch en mooi geregisseerd. Wat ook leuk is: er komen mogelijk werkvormen bij het programma om er in een groep nog eens over door te praten. Hoe dat eruit gaat zien, weten we nog niet. Waarschijnlijk komt dit materiaal beschikbaar na het uitzenden van de serie.”

Geweten, schaamte, verantwoordelijkheid – hoe zet je zulke onderwerpen goed neer op tv?
“Dit is tv zoals het amper meer gemaakt wordt. We maken het vanuit de overtuiging dat het onderwerp belangrijk is om te onderzoeken. Niet zomaar boeiend, maar noodzakelijk. We bedienen een specifieke groep, dus we gaan uit van een bepaald denkniveau. Daarnaast is Stevo Akkerman prima in staat om moeilijke vragen helder neer te zetten zonder meteen te vervallen in een jip-en-jannekestijl. Verder maken we het toegankelijk door aansprekende gasten te kiezen en voor de nodige afwisseling te zorgen.”

Je noemt het programma noodzakelijk. Waarom?
“Onlangs voerde ik nog een discussie over het feit dat ‘Hilversum’ – en ook de EO – vooral draait op behoefte. Maar het is een goede christelijke gewoonte om onderscheid te maken tussen waar iemand echt behoefte aan heeft en waar hij denkt behoefte aan te hebben. Die afwisseling moet je volgens mij als omroep ook bieden aan je kijkers. Netflix doet dat niet. Daar krijg je, als je iets gezien hebt, meer van hetzelfde aangeboden. Dat is toch doodeng? We hebben tegengas nodig, zodat we als kijkers vragen aan onszelf gaan stellen.”

Wat is specifiek ‘EO’ aan ‘Wat is dan goed?’?
“Ook als gelovigen moeten we nadenken over de vraag waar het echt om gaat in het leven. We voeden ons door de Bijbel, maar waarom zouden we ons gedachtegoed niet naast dat van anderen durven leggen? Ik zie vaak dat we als christenen prima in staat zijn om het gesprek met andersdenkenden te voeren, maar dan altijd ieder vanuit zijn eigen bastion. We zeggen met Jakobus: ‘Al het goede komt van boven’, maar dat betekent niet dat het aan anderen niet gegeven is om daarover na te denken. Die breedte zoeken we in dit programma.”

Wat is dan goed?

Zondag 2, 9, 16 en 13 juni om 23.10 uur, NPO 2

Arnon Grunberg

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons