Sophie Hilbrand ontmoet boze burgers in 'Opstandelingen'

Iedere woensdag, 20.30 uur, NPO 2

in Mediatips
Opstandelingen Sophie Hilbrand

Conflicten tussen burgers en plaatselijke bestuurders kunnen soms ernstig uit de hand lopen. In haar nieuwe programma Opstandelingen (BNNVARA) onderzoekt Sophie Hilbrand lokale conflicten. Ze verdiept zich in haar geboorteplaats Bergen in de grieven van 'boze Bergers'. 

In 2015 worden Fred Vos en zijn gezin uit hun huis in het Noord-Hollandse Bergen gezet. Fred woont in een verbouwde kippenschuur, volgens hem een situatie die al decennia wordt gedoogd. Waarom is er voor hem geen clementie? In het dorp staan toch wel meer illegale bouwsels? Al snel onstaat er een ‘verzetsbeweging’ en verhardt het conflict zich.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Opstandelingen Sophie Hilbrand
Sophie Hilbrand krijgt een rondleiding door Bergen.

In Opstandelingen verdiept Sophie zich in de grieven van deze burgers. De verzetsbeweging is er voortdurend op uit corruptie en willekeur van de gemeente aan de kaak te stellen. De Facebookgroep 'Samen Bergen Verzetten' schuwt de harde persoonlijke aanpak niet. Vooral burgemeester Hetty Hafkamp moet het ontgelden. "We gaan door totdat het bestuur van de gemeente eindelijk weer gezond is," zegt Fred Vos.

Zorgelijk

Sophie ontmoet de burgemeester, die niet te spreken is over de werkwijze van de groep. “Wat ik er erg aan vind, is dat deze mensen er prat op gaan dat zij zich tot doel hebben gesteld om anderen kapot te maken," zegt ze. "Dat vind ik heel zorgelijk, dat dat je levensdoel wordt."

Opstandelingen

Iedere woensdag, 20.30 uur, NPO 2

Beeld: BNNVARA

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons