Rond de Noordzee: van Lauwersoog naar Urk

Zeilen langs de Wadden

In 'Rond de Noordzee' (VPRO) trekt de Belgische documentairemaker Arnout Hauben in gezelschap van cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens langs de kusten van de Noordzee, met 575 duizend vierkante kilometer het grootste natuurgebied van Europa.

Ze reizen met kano’s, vissersboten en zeilschepen met de klok mee, de zee altijd aan hun rechterzijde. Onderweg vertellen kustbewoners hun de verhalen van de Noordzee, over de ijstijd, Vikingen en noodlottige superstormen. Over oorlogen, de teloorgang van de visserij, windmolens, plastic en klimaat- verandering.

Zandbank

Arnout zeilt in deze aflevering langs de Waddeneilanden. Hij maakt kennis met de eigenzinnige Amelanders, leert alles over strandjutten op Terschelling en verkent Vlieland samen met wereldkampioen kettingzagen Amanda. Tijdens een opkomende storm komt Arnouts zeilboot vast te zitten op een zandbank. Er is geen enkel ander land dat zo innig met de Noordzee verbonden is als Nederland: 26 procent van het land ligt onder zeeniveau. Eigenlijk ligt Nederland gewoon 'in' de Noordzee.

Walvisvaarders

Arnout en zijn vrienden gaan aan boord van de Senta, een oude aak die speciaal ontworpen is om op de Waddenzee te varen. Ze trekken langs Ameland en Terschelling tot in Vlieland. De oude onafhankelijke spirit van de eilandbewoners blijkt nog altijd te leven. Als de wind strak staat dan wordt er gejut, en ze zijn er nog altijd trots op hun verleden als stoere walvisvaarders.

Urk

Met stormwind zeilt de Senta terug naar het vasteland. Daar ontmoet Arnout enkele vissers uit Urk. Dat eeuwenoude vissersdorp lag ooit op een eiland in de toenmalige Zuiderzee, maar sinds de bouw van de Afsluitdijk, die Nederland moet beschermen tegen superstormen en de inpoldering, is dat niet langer het geval. Toch blijven de Urkers koppig hun vissersbestaan leiden.

Rond de Noordzee

Dinsdag 11 juni, 20.25 uur, NPO 2 

Alle afleveringen (terug)zien? Dat kan via NPO start. Kijk hier voor alle info en de afleveringen.

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons