Rikkert neemt afscheid van 'Dit Is De Dag'

'Ik speel al mijn hele leven lang met woorden'

Ruim vijf jaar schreef Rikkert Zuiderveld iedere week een sonnet voor het EO-actualiteitenprogramma 'Dit is de Dag' op NPO Radio 1. Het programma gaat op de schop en Rikkert moet stoppen.

“Je moet je flexibel opstellen,” vindt Rikkert Zuiderveld. En dus gaat hij niet dramatisch doen over het afscheid. Maar jammer vindt hij het wel. “Ten eerste omdat er al weinig poëzie op de radio is en ten tweede natuurlijk omdat ik het mooi vind om met mijn gedichten zo’n groot publiek te bereiken. Dat lukt je nooit als je een dichtbundel publiceert.”

Tot eind deze maand is Rikkert nog iedere vrijdag te horen aan het eind van 'Dit is de Dag'. Dan stopt het avontuur dat in april 2014 begon met een sonnet over de dood van pater Frans in het Syrische Homs – dat eindigde met:
‘Een oud verhaal dat al eens méér gehoord is:
de onschuld is pas nieuws als zij vermoord is.’

Je moet snel kunnen werken als je gedichten bij het nieuws maakt. Hoe doe je dat?
“Ik doe niet iets speciaals. Wel hebben Elly en ik de routine om zo snel mogelijk te reageren op mailtjes en zo. Het helpt mij bij 'Dit is de Dag' dat ik een deadline heb. Ik heb een hekel aan deadlines, maar ik zie er ook het nut van in. Als Elly en ik liedjes maken die we een keer willen opnemen, helpt het ook om een studiodag te plannen. Ze moeten dan gewoon klaar zijn.”

Die deadlines raak je kwijt. Betekent dit dat je ook minder sonnetten gaat schrijven?
“In ieder geval zal ik meer algemene dingen schrijven. En die deadline waar ik het net over had, was natuurlijk ook een garantie dat je sowieso iets maakt.”

Kreeg je mooie reacties op je gedichten?
“Elly postte ze een tijdlang op Facebook. Daarop kwamen mooie reacties binnen. Maar soms brandde iemand het af en daar gingen anderen dan weer met elkaar over discussiëren. Die reacties zijn vaak  zo enorm zwart-wit... Dat is mijn grootste bezwaar tegen impulsiviteit. Ik moet denken aan een gedicht dat ik schreef over de lichaamstaal van Donald Trump. Ik noemde zijn naam niet, maar het ging over zijn handgebaren en zo. Prompt reageerde iemand op Facebook: ‘Obama is een moslim.’ En daar ging het vervolgens over. Ik wil niet de aanleiding zijn voor dit soort zinloos geklep, dus we delen de gedichten niet meer op social media, maar wel op onze site: daar kun je ze allemaal terugvinden.”

Had je een bepaalde drive bij het schrijven, een missie?
“Het ging mij vooral om het creatieve proces. Ik speel al mijn leven lang met woorden. Dat ligt me. Sonnetten hebben een strakke vorm: twee keer vier regels, twee keer drie en als het kan een wending. Binnen die structuur moet het gebeuren. Dat kader bevalt me goed."

Maar je was weleens boos. Bijvoorbeeld over de uitzetting van het jongetje Arsen. Je wenste de politici ‘veel demonen naast hun bed’.
“Dat was vorig jaar inderdaad. Ik was heel boos. Maar daar werden mensen ook weer boos over, en dan kruip ik weer in mijn schulp. Ik houd niet van discussies die nergens toe leiden, wel van een goed gesprek waarbij je elkaar in de ogen kijkt. Maar het overpeinzen lijkt een langzame dood te sterven.”

Nog even wat anders. Hoe gaat het met jullie voorstelling ‘Mooi geweest’?
“Goed! We hebben de eerste twee voorstellingen gehad. Na de zomer hebben we er nog 22, waarvan sommige al naar grotere zalen zijn verkast. Er is veel belangstelling voor. We spelen nog niet vlekkeloos, maar de eerste reacties waren positief.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons