Reis 'Islands of America' maakt klimaatverandering zichtbaar

in Mediatips

Martin Clunes maakt in zijn reportageserie Islands of America (EO) een ontdekkingsreis langs Amerikaanse eilanden. Elk eiland heeft zijn eigen unieke karakter en achtergrond. In de tweede aflevering verkent hij de noordwestkust van de Verenigde Staten.

Op zijn tocht van maar liefst 16.000 kilometer reist hij vanavond naar de San Juan Islands in de staat Washington. In dit deel van de VS, vlak bij de grens met Canada, liggen ruim honderd grotendeels onbewoonde eilanden. Vanaf de San Juan Islands zakt Martin de westkust af naar het Channel Islands National Park. Dit staat vanwege de unieke fauna bekend als de ‘Galapagos van Amerika’.

'Landoppervlak Avery Island neemt af'

Vanaf de Channel Islands reist Martin dwars door de VS naar Avery Island. Dit ligt in het binnenland van Louisiana ten noorden van de Golf van Mexico, en steekt 45 meter boven het omringende water uit. Martin bezoekt de kust bij Avery Island. Hier trekken steeds meer eilandbewoners weg vanwege de gevolgen van de klimaatverandering. Ze verlaten het gebied, omdat het zeewaterniveau stijgt en het weer steeds extremer wordt. Daardoor neemt het landoppervlak alarmerend snel af, zoals Martin zelf kan aanschouwen

Islands of America

Amerika heeft ruim 18.000 eilanden met een officiële naam. Elk eiland biedt een nieuwe kijk op een land waarvan we denken dat we het zo goed kennen. In de serie Islands of America onderneemt Martin Clunes een ontdekkingsreis door Amerika. Op zijn trip doet hij naar een enorm aantal eilanden voor de kustlijn aan. Hij bezoekt onder meer de vuureilanden van Hawaï, de sneeuw- en ijseilanden van Alaska en de presidentiële recreatieterreinen voor de kust van New England.

Iedere donderdag, 22.15 uur, NPO 1

Beeld: Bridget Badore

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons