Podcast 'De Eerste Zin' met Annemieke Reesink

'Zwaartekracht' is haar fictiedebuut

Haar debuutroman 'Zwaartekracht' schreef ze vooral ’s nachts en “vanuit een onderbuikgevoel.” Dat vertelt Annemieke Reesink in boekenpodcast 'De Eerste Zin'.

De veertiende aflevering van De Eerste Zin, voor de maanden juni en juli, staat geheel in het teken van Zwaartekracht, het debuut van Annemieke Reesink. Het boek – “het is een coming of age-verhaal” – gaat over pubermeisje Vera. Ze vindt haar ouders stoffig en wil loskomen van hen, “maar tegelijk wil ze dat haar ouders en God met goedkeuring naar haar kijken.”

Tienermoeder

Het verhaal van Vera is deels autobiografisch. Annemieke werd, net als Vera, op haar zestiende zwanger en op haar zeventiende moeder. Het tienermoederschap kan Annemieke nu met enige distantie beschrijven, vertelt ze in de podcast. Haar dochter is volwassen, en ook haar tweede dochter en zoon hebben hun eigen leven.

Reden om te gaan schrijven was een burn-out die Annemieke een paar jaar geleden kreeg. “Het was chaotisch in mijn hoofd en het schrijven werkte therapeutisch. En ik had er plezier in.”

Seksualiteit in 'Zwaartekracht'

In Zwaartekracht komt seksualiteit op een ongedwongen manier aan bod en in de podcast legt Annemieke uit wat haar afwegingen daarbij waren. Als tiener had ze last van gevoelens van schuld en schaamte en ze wilde in haar boek beschrijven wat dat doet met een meisje. Ook de kerk wil ze een spiegel voorhouden. “Laat jongeren hun vragen maar stellen en rem hen daarin niet af,” is haar boodschap.

Nieuwsgierig naar wat Annemieke nog meer deelde? Beluister de podcast via Google, Spotify of iTunes of  klik hieronder:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons