Patty Brard over 'Expeditie Schoonmoeder': 'Zij geeft je het mooiste cadeau'

Nieuw op TLC; iedere donderdag, 20.30 uur, TLC

Expeditie Schoonmoeder Patty Brard

Schoonmoeders zijn een dankbaar onderwerp voor flauwe grappen. Maar wat als je echt niet overweg kunt met de moeder van je geliefde? Drie vrouwen en één man reizen in Expeditie Schoonmoeder met hun schoonmoeder naar een tropisch Thais eiland. In dit nieuwe programma op de vrouwenzender TLC helpt Patty Brard hen om hun verstandhouding te verbeteren.

“Een omgeving ver van huis, met zon, zee en strand kan helpen om los te komen van de dagelijkse problemen. Bovendien zal het de drempel voor deelnemers om zich aan te melden voor Expeditie Schoonmoeder verlaagd hebben,” vermoedt Patty. Overigens rekent ze na aankomst van de deelnemers in Thailand snel af met hun ‘vakantiegevoel’. Er wacht een pittige verrassing. “Hun koffers moeten ze inleveren, al mogen ze er nog even snel tien dingen uit halen die ze echt nodig denken te hebben. Het verblijf zal primitief zijn. Als ze dan in een bootje zitten, op weg naar het eiland, zijn ze tot elkaar veroordeeld!”

'Ik kan huilen om oma die kleindochter nooit ziet'

De verhalen van haar gasten grijpen Patty aan, omdat langdurig verstoorde relaties zulke diepe sporen nalaten. “Zelf heb ik al lange tijd een moeizame verstandhouding met mijn dochter. Als ik dan merk dat een van de vrouwen haar kleindochter nooit gezien heeft, kan ik daar echt om huilen.” We ontmoeten de oma over wie Patty het heeft al in de eerste aflevering. Er is overduidelijk werk aan de winkel, want Myrna (64) en haar schoondochter Danielle (33) willen apart van elkaar naar Thailand vliegen.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Expeditie Schoonmoeder Myrna Danielle
Komt het goed tussen Myrna en haar schoondochter Danielle?

Van beide kanten zit de teleurstelling heel diep. Maar als Patty de vrouwen in Expeditie Schoonmoeder bij elkaar brengt, volgt er een emotionele hereniging. Met tranen in haar ogen bekijkt Myrna de meegebrachte foto’s van haar kleinkinderen.

Diep vanbinnen willen ze dus graag dat het goed komt?
“Ze maken een moedige keuze, want het is nogal wat om voor de draaiende camera over zulke diepe problemen te praten. Als je dáár ‘ja’ tegen zegt, doe je dat uit wanhoop. Dan heb je vaak al vergeefse pogingen achter de rug om het zelf op te lossen.”

Zijn het meestal vrouwen die in onmin leven met hun schoonmoeder?
“Als vrouw kun je misschien sneller het idee krijgen dat je met haar vergeleken wordt. Je schoonmoeder heeft haar sporen al verdiend op het gebied van de opvoeding en de kook- en waskunst. Haar zoon hangt als een soort boksbal tussen de ruziënde vrouwen in. In het programma leg ik uit dat dit voor hem geen fijne positie is.”

Wat kunnen we verder van het programma leren?
“Blijf communiceren, want veel ruzies ontstaan door verkeerde aannames, zoals we ook in de eerste aflevering zullen zien. Investeer daarnaast in inlevingsvermogen. En vergeet niet dat je schoonmoeder je het grootste geluk van je leven heeft geschonken: je geliefde. Ze heeft ook recht op een beetje respect.”

Een man hangt vaak als een soort boksbal tussen twee ruziënde vrouwen in

Patty wil best verklappen dat ze de deelnemers een mooi stukje op weg heeft kunnen helpen. “Al kun je problemen die al jaren spelen, niet in vijf dagen oplossen. Het is ook niet zo gek dat je er je best voor moet doen. Helaas moet tegenwoordig voor veel mensen alles vanzelf gaan – en anders maar niet! ‘Gooi je schoonmoeder uit het raam, en de ijskast erachteraan’, zing je dan. Wees liever zuinig op elkaar. Dan hoeven kinderen niet aan hun ouders te vragen waarom ze opa en oma nooit zien.”

Expeditie Schoonmoeder

Iedere donderdag, 20.30 uur, TLC 

Beeld: TLC 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons