Het verhaal achter de tv-serie 'Victoria'

Recensie van het boek 'Victoria, de jonge koningin'

De Britse omroep ITV brengt in een televisieserie het leven van koningin Victoria (1819-1901) in beeld. Om het historische verhaal áchter deze serie te vertellen, is een nieuw boek uitgebracht: 'Victoria, de jonge koningin' (uitgeverij Karmijn).

De kracht van kostuumdrama’s is dat ze de geschiedenis weer tot leven wekken. De Britse tv-serie Victoria is daar een goed voorbeeld van. Hierin wordt in beeld gebracht hoe de jonge Victoria koningin wordt van Engeland, destijds een van de machtigste landen ter wereld.
Bij deze serie is nu ook de Nederlandse vertaling verschenen van The Victoria Letters. Een nadeel is wel dat dit boek ooit is verschenen bij het eerste seizoen, terwijl het derde deel van de tv-serie al is verschenen. Daarom loopt het verhaal in het boek maar totdat Victoria haar eerste kindje krijgt. Verwacht wordt dat deel drie dit jaar in Nederland wordt uitgezonden bij de KRO-NCRV.

Helen Rappaport

Het boek is geschreven door de Britse expert over de 19e eeuw Helen Rappaport (die eerder haar deskundigheid al heeft bewezen met verschillende publicaties over de Russische tsarenfamilie). Rappaport beschrijft de historie achter de televisieserie, voordat ze het proces achter de schermen in een apart hoofdstuk belicht.

Mooie details

Cover boek 'Victoria' Helen Rappaport

Naast stambomen en prenten uit de 19e eeuw bestaat het boek voor het grootste deel uit beelden uit de serie. Dat heeft tot gevolg dat het verhaal beknopt is opgeschreven en vlot doorleest. De teksten van Rappaport zijn helder en doordat ze veel citaten uit de dagboeken van Victoria gebruikt, voorzien van mooie details.
Zo schrijft Victoria op haar 18e verjaardag: “Wat oud! En nog zo ver verwijderd van wat ik moet zijn. Vanaf vandaag neem ik mij stellig voor om met frisse ijver te studeren, om mij niet af te laten leiden van waar ik mee bezig ben en om ernaar te streven om elke dag minder onbenullig en meer geschikt te worden voor dat wat ik, indien de hemel dat wil, op een dag zal worden.”
Een nadeel hierbij is wel dat sommige dagboekaantekeningen grafisch ook zo zijn weergegeven: op oud papier met een kroontjespen geschreven. Dat maakt de tekst niet altijd even leesbaar.

(Tekst loopt door onder de video)

Een aanrader

Victoria - de jonge koningin is een aanrader voor mensen die Victoria beter willen leren kennen, maar er tegenop zien aan een dikke pil te beginnen (zoals de in 2017 verschenen biografie van Julia Baird, à 800 pagina’s).

Victoria, de jonge koningin. Hét boek bij de tv-serie, uitgeverij Karmijn, Helen Rappaport, 304 blz., € 24,95.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons