Herder strijdt om voortbestaan in ‘Schapenheld’

Het is niet zo idyllisch als het lijkt: 2Doc op NPO 2 om 20.25 uur

in Mediatips
Documentaire De Schapenheld

Schaapherder Stijn trekt met zijn kudde van 500 schapen dagelijks over de Brabantse heide. De schaapherder lijkt een ideaal leven te leiden: een liefhebbende vrouw, een kudde schapen en leven in de natuur. Maar het is niet zo idyllisch als het lijkt.

Tien jaar geleden leerde regisseur Ton van Zantvoort schaapherder Stijn kennen, toen hij een korte documentaire over hem maakte. Door de jaren heen merkte de filmmaker hoe de ontspannen en opgewekte herder een steeds korter lontje kreeg en verbitterd raakte. Stijn is afhankelijk van terreineigenaren, die hem en zijn kudde steeds minder vaak inhuren om hun gebied te laten begrazen. Het wordt voor hem en zijn gezin steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden.

Leven van een hedendaagse herder

Op een beschouwende manier neemt de documentaire alle romantiek rondom het schaapherdersbestaan weg. Stijn is een gepassioneerde, sociale, wereldbewuste man. Vanuit een diepe overtuiging dat we beter met de aarde moeten omgaan, koos hij twintig jaar geleden voor vrijheid. Hij werd schaapherder en probeerde zelfvoorzienend te leven. Maar het leven van een hedendaagse herder is verre van eenvoudig. Het beroep van schaapherder staat op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed, maar veel subsidies zijn toch geschrapt. Daarom kijken landeigenaren naar goedkopere opties voor begrazing van hun land, zoals het goedkopere alternatief om met (minder milieuvriendelijke) machines de heide te beheren.

Maar Stijn is een doorzetter, hij blijft zoeken naar manieren om te overleven. Stijn en zijn familie zetten alles op alles om hun rustige en eenvoudige leven te behouden, maar dit blijkt steeds moeilijker in een overgereguleerde samenleving. Dat levert frustratie op, met zo nu en dan grof taalgebruik. Als de opdrachten teruglopen, bouwt Stijn een stal om zijn schapen op zijn erf te laten overwinteren. In het voorjaar organiseert hij barbecues en loopt met zijn schapen braderieën af. Lukt het de schaapherder om zijn rustige en eenvoudige leven te behouden?

2Doc: Schapenheld

Maandag 10 juni om 20.25 uur op NPO 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons