Herbert Cool kijkt achter de schermen bij 89e TT Assen

Vanaf vrijdag, 9.00 uur, Eurosport

TT Assen Herbert Cool Eurosport

Vrijdag gaat in Assen de 89e TT van start. Valentino Rossi, Marc Márquez en Andrea Dovizioso komen dit weekend in actie in de MotoGP. Herbert Cool gunt de Nederlandse kijkers van Eurosport een blik achter de schermen van dit evenement. Een portret van de Eurosport-commentator die zelf uitblonk in biatlon, maar ook een groot motorsportliefhebber is.

“Het fascineert me als sporters de grens opzoeken. Tijdens de trainingen in de MotoGP, de topklasse in deze sport, kan ik dat zo mooi zien als coureurs een bocht steeds iets harder nemen, totdat ze op hoge snelheid onderuitglijden," zegt Herbert. "Die fascinatie geef ik graag door aan de Nederlandse kijkers van Eurosport.”

Een 'Max Verstappen' in de motorsport?

In de Formule 1 bleek Max Verstappen als jong talent opeens ver te kunnen komen. Het is moeilijk te voorspellen waneer er in de MotoGP een Nederlander doorbreekt, maar Herbert is optimisch gestemd. “Er zijn in ons land genoeg mensen die enthousiast zijn over deze sport en dat op hun kinderen overbrengen."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Bo Bendsneyder TT Assen
Bo Bendsneyder in actie op het TT-circuit in Assen.

"De omstandigheden – goede circuits en sponsoren – zijn er ook, dus ooit breekt er iemand door. Misschien is het Bo Bendsneyder, die tegen de top aan zit. Hij is heel gedreven. Als hij die gedrevenheid kan gebruiken om nog beter te worden, kan hij ver komen.”

Wie is Herbert Cool?

• 34 jaar.
• Won vanaf zijn 7e titels in langlaufen en rolskiën.
• Koos in 2001 voor biatlon, werd de meest succesvolle Nederlader in de wereldbeker en op de wereldkampioenschappen.
• Beëindigde zijn professionele carrière in 2012.
• Is sinds dat jaar commentator bij Eurosport.

Wat was de lastigste beslissing uit je carrière?
“Mijn beslissing om een punt te zetten achter mijn leven als topsporter. Ik was toen 27, juist een leeftijd waarop je bij biatlon op je hoogtepunt komt. Maar ik wist wat ik nodig had om een volgende stap te kunnen zetten: het juiste team en de beste middelen. Toen dat er niet in zat, heb ik deze moeilijke stap gezet.”

Wat was jouw laatste schietgebedje?
“Ik geloof niet in God, maar ik denk wel dat er meer is dan we hier zien. Voor mij is het vooral belangrijk dat we elkaar de ruimte geven op dit gebied, of we nu geloven of niet. Als ik iets spannend vind, concentreer ik me op mijn ademhaling. Daar geloof ik meer in dan in schietgebedjes.”

Wat is de lekkerste filemuziek?
“Een vriend nodigde mij eens uit om op het North Sea Jazz-festival naar Anderson Paak te komen luisteren. Een indrukwekkend optreden, waarbij deze artiest tegelijk drumde en zong, wat best moeilijk is. In de studio kun je alles mixen, maar ik vind het bijzonder als een artiest live zo uitblinkt. Zijn muziek is vrolijk en funky, heel geschikt voor in de file.”

Als topsporter wilde ik morgen altijd beter presteren dan vandaag

Waar staat de mooiste kerk?
“Die staat op de Hemmersuppenalm, een bergweide bij het dorpje Reit im Winkl aan de voet van de Duitse Alpen. Een prachtig, klein kerkje biedt daar plaats aan ongeveer tien mensen. Als bezoeker kun je er zelf de klok luiden door aan een touwtje te trekken.”

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Er spelen in mijn ogen veel factoren een rol in onze ontwikkeling, zoals persoonlijkheid en omgeving. Ik kan perfectionistisch zijn, een eigenschap die goede en slechte kanten heeft. Als topsporter wilde ik morgen altijd beter presteren dan vandaag. Nu vind ik hier steeds beter een balans in en kan ik soms zeggen: ‘Wat is het vandaag een mooie dag. Punt!’”

MotoGP: TT Assen

Herbert Cool doet vanaf vrijdag verslag van de 89e TT in Assen. In de MotoGP, de topklasse in de motorsport, komen coureurs als Valentino Rossi, Marc Márquez en Andrea Dovizioso in actie. Op Eurosport gunt Herbert de kijkers een blik achter de schermen. 

Vanaf vrijdag 28 juni, 9.00 uur, Eurosport

Beeld: Eurosport en ANP/Vincent Jannink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons