Gerri Eickhof in 'Adieu God?'

'Ik werd dagelijks uitgescholden en gepest'; zondag 23.40 uur, NPO 2

Adieu God? Gerri Eickhof

Toen Gerri Eickhof (60) een jaar of 14 was, sloeg hij het Jezusbeeld van zijn oma aan gruzelementen. Die 'beeldenstorm' markeerde het einde van zijn geloof in God en de Katholieke Kerk, vertelt hij in Adieu God? (EO) aan Tijs van den Brink.

Eickhof, tegenwoordig verslaggever bij het NOS Journaal, besloot zich voortaan op de mens te concentreren en koos na zijn middelbare school voor een studie antropologie. 

Doop

Gerri Eickhof werd geboren in Amsterdam-Noord in een streng katholiek arbeidersmilieu. Gerri kwam veel te vroeg ter wereld. Men was bang dat hij de avond van zijn eerste dag niet zou halen. De familie vond het niet nodig een huisarts te roepen, belangrijker was dat de pastoor gewaarschuwd werd. Gerri’s erfzonde moest - in de katholieke optiek - in de doop worden weggewassen, want anders zou hij niet in de hemel kunnen komen. 

(Tekst loopt door onder de video.) 

Na deze valse start volgde een hobbelige jeugd. Gerri groeide op zonder vader. Hij woonde met zijn ongehuwde moeder bij opa en oma in huis. Omdat hij in de buurt het enige kind met een kleurtje was, werd hij dagelijks uitgescholden en gepest. Daardoor is Eickhof naar eigen zeggen wantrouwend van aard geworden. Eigenlijk vindt hij dat je als mens het beste niet geboren kunt worden: dan kan niemand het voor je verprutsen.

Adieu God? – Gerri Eickhof

Zondag 23 juni, 23.40 uur, NPO 2 

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons