Geen politieke botsingen, maar gesprekken over de diepste drijfveren

Blog van Andries Knevel

Het idee is niet van mijzelf, noch de titel. Creatieve geesten in de baptistengemeente van Amsterdam-West, onder wie voorgangers Orlando Bottenbley en Joël Boertjens, hadden het plan opgevat om op zondagavond boeiende geloofsgesprekken rond een maatschappelijk thema te voeren.

Spannende gesprekken met bekende Nederlanders over geloof, in de verwachting dat dit avonden zijn waar je ook je buurman een keer mee naartoe kunt nemen. Of ik die avonden wilde leiden en of ik mijn netwerk wilde gebruiken? Ach, waarom niet, dacht ik. Ik houd van dit type gesprekken en deze avonden.

Het resultaat? Tot nu toe hadden we: Thierry Baudet en Joël Voordewind over geloof, politiek en Amsterdam. Ben Tiggelaar en Bram Moszkowicz over geloof, leiderschap en media. Antoine Bodar en Jort Kelder over geloof, geld en geluk. En zondag 16 juni hebben we Lilian Marijnissen en Don Ceder over geloof, politiek en gerechtigheid. U ziet het: interessante thema’s met boeiende gasten. Voor volgend seizoen staan er trouwens alweer een paar bijzondere namen en thema’s gepland.

“Maar komen die mensen dan helemaal op een zondagavond naar Amsterdam?” vroeg iemand me onlangs. “Krijgen ze dan geen geld of de belofte van een tv-uitzending?” Nee, ze offeren belangeloos een avond op, en als ze naar huis gaan, krijgen ze een tasje mee met een blikje cola, een appel en een Milky Way of Snickers. Wanneer ik de potentiële gasten pols, vertel ik ze dat het geen politieke botsingen mogen zijn, maar gesprekken waarin ik ze bevraag op hun diepste drijfveren. Waarom doen ze de dingen die ze doen? Wat zijn hun idealen? Wat zijn de bronnen van hun idealen? En: welke rol speelt het geloof daarin? Of hoe leven ze zonder (christelijk) geloof?

Daarbij mag het natuurlijk best een beetje schuren. We nodigen mensen uit die verschillend in het leven staan, maar wel respect hebben voor hun gesprekspartner. “Dat vind ik leuk om te doen,” zei een tamelijk bekende Nederlander toen ik schuchter opbelde met mijn verzoek. En dat vind ik dan weer leuk: mensen van wie je het niet verwacht, komen een avond over hun passie, idealen en geloof praten. En dat ook nog in een (volle) kerk.
Mooi werk!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons