Filmrecensie: Devil’s Pie

De spirituele worsteling van een soulzanger

In de fascinerende documentaire Devil’s Pie is te zien hoe zanger Michael Eugene Archer – wereldberoemd onder de artiestennaam D’Angelo – altijd is blijven worstelen met het advies van zijn ouders om dicht bij God te blijven. Hij is gelovig gebleven, maar heeft ook uitbundig de popster uitgehangen.

Toen Michael Eugene Archer op 3-jarige leeftijd spontaan liedjes begon te spelen op de piano, begrepen zijn ouders dat hij een muzikaal wonderkind moest zijn. Een paar jaar later stond hij al te swingen op het podium in de pinksterkerk van zijn vader, om de gemeente te begeleiden bij het zingen. Zijn ouders hielden hun hart vast. “Ga nooit duivelse muziek maken, jongen,” waarschuwden ze. “Blijf altijd dicht bij God.” 

Zwoele clips

In de jaren ’90 brak Eugene door met twee lovend ontvangen albums vol dampende soul, funk en hiphop. Dankzij een paar zwoele clips groeide hij uit tot sekssymbool. Tijdens optredens scheurden vrouwelijke fans hem soms letterlijk de kleren van het lijf.

Beangstigend

Uiteindelijk bood al die aandacht echter geen voldoening. In de film blikt Archer somber op die beginperiode van zijn carrière terug. “Als God je zegent met zo’n talent en je gaat daar niet verantwoord mee om, dan ontaardt het en wordt het iets heel beangstigends.”
Er volgde een periode van bijna vijftien jaar waarin de zanger veelal depressief thuis zat, verslaafd raakte aan drank en drugs en verschillende keren werd opgepakt. Intussen werkte hij met horten en stoten aan een nieuw album, dat uiteindelijk in 2014 verscheen en het onthaal kreeg van een meesterwerk: Black Messiah.

Ontroerend portret

Rond deze tijd zocht de Nederlandse filmmaker Carine Bijlsma op goed geluk contact met Archer, om te vragen of ze een documentaire aan hem mocht wijden. Tot haar eigen verbazing ging hij akkoord. Het heeft geresulteerd in een ontroerend (en swingend) portret van een begaafde maar ook zeer kwetsbare muzikant, die met alle macht zijn leven op de rails probeert te houden. Daarbij lijkt hij zich wanhopig vast te grijpen aan God, omdat hij de duivel constant in zijn nek voelt hijgen. De spirituele worsteling van een soulzanger.

Devil's Pie

Documentaire van Carine Bijlsma. Nu te zien in het filmhuis en via Picl.nl.

Filmjournalist Rick de Gier bespreekt wekelijks nieuwe films in Visie, en op donderdagavond in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons