'EO Live' reist terug in de tijd: 'Mensenoffers in Nederland'

Zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

in Mediatips
EO Live Mensenoffers in Nederland

Iedere week maakt het radiomagazine EO Live een tijdreis naar een gebeurtenis op dezelfde datum in het verleden. Deze keer reist presentator Yvonne Sprunken terug naar 29 juni 1904. Toen vond Drentse veenarbeider Hilbrand Gringhuis twee gemummificeerde lijken tijdens het turfsteken.

Toen de man de politie erbij haalde, bleek al snel dat het geen lichamen uit recente tijd waren. Latere C14-datering toonde aan dat ze afkomstig waren van de periode rond 50 voor Christus. De twee lichamen staan inmiddels bekend als het 'Paar van Weerdinge’. Volgens Wijnand van der Sanden, conservator archeologie bij het Drents Museum in Assen, gaat het om mensenoffers.

Noord-Europa

Van der Sanden trekt deze conclusie doordat in heel Noord-Europa soortgelijke gevallen bekend zijn. Alleen al in Nederland zijn enkele tientallen voorbeelden van mensenoffers bekend. Aan veel van deze veenlijken zijn verwondingen, zoals steekwonden, verwurgingen en onthoofdingen te zien. Ook zijn er honderden voorwerpen uit het veen gehaald die wijzen op offerrituelen.

Veenlijken in Drents Museum

Het verschijnsel van de prehistorische veenlijken is in Nederland vrij breed bekend, mede doordat in het Nederlandse veen meermalen veenlijken naar boven zijn gekomen in de loop der tijd. Het 'Meisje van Yde’, en het ‘Paar van Weerdinge, zijn daarvan de bekendste voorbeelden. Bezoekers kunnen ze bekijken in het Drents Museum in Assen. 

'Vaker rituele offers'

Het rituele offeren van mensen, waarvan de veenlijken een voorbeeld lijken te zijn, kwam in de late prehistorie in heel Noordwest-Europa voor. Met name in Duitsland zijn veel veenlijken, en voorwerpen gevonden die hierop wijzen. Maar het is vaak niet helemaal duidelijk waarom deze mensen geofferd werden.

EO Live: 'Mensenoffers in Nederland'

In EO Live voeren goede muziek en goede gesprekken de boventoon. Wekelijks interessante gesprekken met tafelgasten, een terugblik op het christelijke nieuws van de voorbije week en livemuziek. Vanavond spreekt Yvonne Sprunken onder anderen met Wijnand van der Sanden van het Drents Museum in Assen over de vondst van het 'Paar van Weerdinge' op 29 juni 1904. 

Zaterdag 29 juni, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Drents Museum

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons