Eefje bezorgd over toekomst in 'Je geld of mijn leven'

'Wat als het geld straks op is?'; maandag 22.25 uur, NPO 1

in Mediatips
Je geld of mijn leven

In de reeks Je geld of mijn leven (EO) volgt Bert van Leeuwen vier patiënten die door crowdfunding een dure medische behandeling kunnen ondergaan. Een van hen is data-analist Eefje Muller (30), die in de slotaflevering vertelt  dat ze zich zorgen maakt. Over een jaar is het geld weer op.

In Keulen ondergaat Eefje een experimentele immuuntherapie tegen baarmoederhalskanker. De resultaten van haar behandeling zien er vooralsnog gunstig uit en de therapie lijkt dus aan te slaan. Het is een duur traject, dat ze nu weer een jaar lang kan betalen. Maar het zwaard van Damocles hangt boven haar hoofd, vertelt ze in Je geld of mijn leven. Wat als het geld op is?

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Je geld of mijn leven
Samantha ondergaat een behandeling tegen MS, die in Nederland niet vergoed wordt.

Bert trekt ook op met Samantha Jaeggi (27) tijdens haar zware behandeling tegen MS. Ze ondergaat een stamcelcollectie en een chemokuur. Daarna worden de stamcellen weer teruggeplaatst om haar zieke afweersysteem gezond te maken. Deze behandeling wordt al in verschillende landen toegepast bij patiënten met MS, maar niet in Nederland.

Je geld of mijn leven

In de reportageserie Je geld of mijn leven volgt Bert van Leeuwen de strijd van vier patiënten voor wie crowdfunding de laatste hoop is. Met het geld dat in december vorig jaar door crowdfunding binnenkwam, ondergaan ze een behandeling die niet wordt vergoed in Nederland. “Het programma heeft me weer laten zien wat een voorrecht het is gezond te zijn,” vertelt Bert. "Dat het zo snel mis kan gaan, bijvoorbeeld doordat mensen ziek worden of een ongeluk krijgen, daarvan ben ik me extra bewust geworden. Daardoor heb ik ook beseft dat ik in zo’n situatie misschien wel dezelfde stap zou zetten. De ellende is dat mensen vaak niet voldoende middelen hebben om deze ingrepen te kunnen bekostigen. Daarom is het mooi dat we het op deze manier met elkaar kunnen doen.” 

Maandag, 22.25 uur, NPO 1

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons