'Dierenleed staat nog steeds hoog op mijn agenda, maar boerenleed ook'

Blog van Annemarie

Precies een jaar geleden werd ik planteneter. Dierenleed stond al hoog op mijn agenda, en het idee dat deze stap een bescheiden positieve bijdrage zou leveren aan het klimaat sprak me wel aan.

Verder is plantaardig eten niet alleen gezond, men beweert ook dat je er mooier, fitter en slanker van wordt, dat het een boost geeft aan je seksleven en dat je poep er beter van gaat ruiken. Een jaar lang at ik nauwelijks tot geen dierlijke producten meer en verdiepte ik me in de standpunten van planteneters en veganisten. Dat laatste viel me niet mee. Alle pro’s en contra’s op een rijtje zettend, heb ik door de maanden heen de overtuiging gekregen dat de argumenten vóór plantaardig eten zwakker zijn dan de tegenargumenten.

We kunnen niet de complete wereldbevolking voeden met enkel planten. Talloze gebieden zijn alleen geschikt voor begrazing, en een mens verteert nu eenmaal geen gras. Om zomaar even één reden te noemen. Bovendien ben ik geschrokken van de meedogenloze woorden die er kunnen vallen richting de agrarische sector. Idealisme heeft een zachtaardige charme. Maar waar idealisme doorslaat in fanatisme en activisme wordt het griezelig. Letterlijk geen vlieg kwaad doen, maar intussen onze hardwerkende, vee-minnende boeren allerlei akeligs toewensen, is nogal tegenstrijdig. Al zal dit bij sommige planteneters, vegetariërs en veganisten niet de bedoeling zijn: er loopt ergens toch een lijntje van hun gedachtegoed naar het zwart- en stukmaken van een beroepsgroep die meer dan ooit onze steun verdient.

Dierenleed staat nog steeds hoog op mijn agenda, maar boerenleed ook. Ik vind het absurd en verbijsterend hoe onze voedselvoorzieners stelselmatig worden weggezet als dierenbeulen en klimaatverpesters. Het is oneerlijk en onwaar. Prima als je overweegt vegetariër of veganist te worden, maar verdiep je dan eerst grondig in het complete verhaal. En dit zal ik je vast verklappen: hoeveel plantjes je ook eet, je poep zal nooit naar bloemetjes gaan ruiken.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons