75 jaar na D-Day:

Verslag van een herdenking, Bevrijdingsjournaal en een film

in Mediatips

Het is vandaag 75 jaar geleden dat geallieerde troepen landden op de stranden van Normandië. Velen van hen – vaak jonge mannen – verloren daarbij het leven. Op televisie een verslag van de internationale herdenking op Juno Beach, en een Bevrijdingsjournaal. Op Netflix de indrukwekkende film Saving Private Ryan.

75 jaar bevrijding: D-day

Precies 75 jaar na D-day zijn er verschillende bijeenkomsten in Normandië waar de landing van de geallieerden in 1944 wordt herdacht. In '75 jaar bevrijding: D-Day' kunt u kijken naar een verslag van onder meer de internationale herdenking op Juno Beach, een van de vijf stranden waar de geallieerden aan land kwamen. De Franse premier Édouard Philippe nodigde oorlogsveteranen en nabestaanden uit, maar ook president Donald Trump en premier Theresa May. Er is ook een Nederlandse herdenking in Arromanches. Ank Bijleveld, onze minister van Defensie, zal deze herdenking bijwonen. In Arromanches kwam de Prinses Irene Brigade enkele maanden na D-day aan land.

75 jaar bevrijding: D-day

Donderdag 6 juni om 19:25 tot 20:10 uur op NPO 2

Bevrijdingsjournaal

In het Bevrijdingsjournaal juni 1944 beleeft de kijker de invasie alsof het om een nieuwsgebeurtenis van vandaag gaat. Het nieuws van toen met de technieken van nu - alsof het vandaag gebeurd is. De uitzendingen worden gepresenteerd door Herman van der Zandt. Hij wordt bijgestaan door NOS-correspondenten die het nieuws vanuit hun regio verslaan.

Geen toneelstukjes of verkleedpartijen, maar een journalistiek verslag van wat er rond D-day speelde: de geallieerde troepenopbouw in het zuiden van Engeland, de stress over het slechte weer aan de Normandische kust, de afleidingsoperaties om de Duitsers te laten geloven dat de invasie op een andere plek in Frankrijk zou plaatsvinden. En ook de ongelooflijke verhalen van menselijke moed die er uiteindelijk voor zorgen dat de landing slaagt en Europa kan worden bevrijd.

Bevrijdingsjournaal

Donderdag 6 juni, 19.50 tot 19.58 uur op NPO 1

D-Day op Netflix: Saving Private Ryan

Steven Spielberg's Saving Private Ryan, internationaal geroemd door zowel recensenten als filmpubliek, is een onvergetelijke en indringende film die wereldwijd diepe indruk heeft gemaakt.
Door de ogen van een groep Amerikaanse soldaten volgen we het verhaal dat begint met de historische invasie op D-Day, waarna de groep een gevaarlijke speciale opdracht moet uitvoeren. Kapitein John Miller (Tom Hanks) moet met zijn mannen achter de vijandelijke linies op zoek naar soldaat James Ryan, wiens drie broers zijn gesneuveld. De mannen stuiten op zoveel gevaren dat ze het nut van dit bevel in twijfel beginnen te trekken. Waarom moeten acht levens op het spel gezet worden om één leven te redden?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons