5 tips voor als je weer wilt gaan sporten

Zo lukt je goede voornemen wél

in Mediatips

Ergens knaagt een stemmetje dat zegt: "Eigenlijk moet ik weer eens beginnen met sporten." Voorgaande keren draaide het op een teleurstelling uit, doordat je het moeilijk vond om je goede voornemen vol te houden. Herken je dat? 'Visie' vroeg sportpsycholoog Sandra van Essen om tips voor een goede start.

1. Stel jezelf eerst de vraag ‘waarom?’

Als je van binnenuit gemotiveerd bent, is dat bestendiger. Zoek dus een sport die je leuk, spannend of uitdagend vindt. Het hangt er zeker ook vanaf wat voor mens je bent: voor de een zal dit gelden voor sportklimmen, terwijl een ander dat heeft met fitness. 

2. Doe het samen

Als je wilt sporten, maar moeite hebt met het opbrengen van discipline (je hebt het immers erg lang zonder gedaan), helpt het als je het met iemand samen doet. Dat motiveert!

3. Beloon jezelf

Zet het belang van het sporten (bijvoorbeeld je gezondheid) op de voorgrond en beloon jezelf als je gesport hebt. Dat kan al heel simpel door jezelf een compliment te geven of na het sporten iets anders leuks te doen. Tussen twee haakjes: het is niet zo heel handig om jezelf met eten te belonen.

4. Houd een dagboekje bij

Je kunt jezelf verder helpen met dit gedisciplineerde gedrag door een dagboek bij te houden, waarin je je vorderingen noteert.

5. Laat anderen je ondersteunen

Het werkt motiverend als anderen in je omgeving meedenken en je inzet ondersteunen en belonen. 

Kijktip '0,03 seconde’

Op NPO Start kun je de 2DOC 0,03 seconde terugkijken, waarin topzwemmers als Femke Heemskerk worden gevolgd in hun voorbereiding op de Olympische Spelen. Sportpsycholoog Sandra van Essen: “Bij hen loopt er steeds een ‘man met de zweep’ naast. In hun geval werkt dat ook om vooruit te komen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons