14 jaar en misbruikt voor cyberseks

‘Ga niet naar dat huis toe!’

Chang werd vaak gewaarschuwd door haar ouders: "Ga niet naar die buurman, want daar gebeuren slechte dingen." In de kleine vissersgemeenschap op het zuidelijke Filipijnse eiland Mindanao weet iedereen van de illegale praktijken in dat huis. Het is er altijd overvol met mensen.

Ze is een gehoorzaam meisje: als Chang wil buitenspelen, vraagt ze dat altijd eerst aan haar moeder. Hun kleine arbeidershuisje heeft geen tuin en Chang deelt de slaapkamer met haar jongere zusje en broertje. Ze gaat graag naar buiten om wat met vrienden rond te hangen en te kletsen met de meiden in de buurt. Er is een basketbalveldje waar ze rondjes draait op haar rolschaatsen.

Ik dacht dat ik alleen even hoefde te zwaaien

Nieuwe slachtoffers

Op een dag wordt Chang uitgenodigd om langs te komen in het huis van de buurman. “Ik dacht dat ik voor een camera even zou moeten zwaaien en dat ik dan weer weg kon gaan. Ik wilde graag wat geld verdienen om nieuwe kleren en Vans-sneakers te kopen,” zegt ze. Chang weet niet dat het huis een bolwerk van cyberseks is. Klanten van over de hele wereld bekijken kinderen die naakt voor de camera staan en geven ze soms opdrachten als ze iets willen zien. In de wijk speurden de misbruikers naar nieuwe slachtoffers, onder wie Chang.

Bloot voor de camera

Als Chang in het huis aankomt, zijn er nog tien andere kinderen aanwezig. Voor de ramen is een hekwerk van bamboe bevestigd. In drie kamers staat een computer, die is verbonden met een webcam. Dan moet Chang zich uitkleden. “Ik was blij dat ik geld zou gaan verdienen, maar zodra ik bloot voor de camera stond, huilde ik omdat anderen me naakt zagen.” Als Chang weer buiten staat, voelt ze zich opgelucht dat het achter de rug is. Thuis vertelt ze dat ze bij een vriendinnetje is geweest. Maar gedurende de drie maanden die volgen, moet Chang geregeld terug naar het huis waar het misbruik plaatsvindt. Niet gaan is geen optie. De daders dreigen Chang dat ze haar ouders dan zullen vertellen wat ze heeft gedaan.

Mijn vader bedreigde de buurman met een kapmes

Gechanteerd

In de kleine buurt, waar huisjes dicht op elkaar staan, zien bekenden van de familie dat Chang geregeld het bewuste huis binnengaat. Iemand licht haar vader in en hij reageert woedend. Hij pakt een groot kapmes en haast zich naar het huis van de misbruikers. Changs vader bedreigt de daders met het mes en zegt dat hij ze te grazen zal nemen als ze Chang ooit nog lastigvallen.

Voor even is Chang veilig. Ze vermijdt het huis en gaat weer naar school. Een paar maanden later komt een vriendinnetje bij haar langs. Het is de zus van een van de misbruikers. Zij probeert Chang over te halen toch weer mee te gaan naar het huis van de buurman. Het meisje wordt gechanteerd dat ze zonder haar vriendin niet hoeft thuis te komen. “Ik had medelijden met haar, dus ik ging toch weer mee naar het huis, zonder dat mijn ouders het wisten. Ik was bang en gespannen voor wat er zou gaan gebeuren,” zegt Chang.

Onverwachte inval

Buiten begint het te schemeren, het is rond de klok van 18.00 uur. De computers in het huis ronken op volle toeren. Er zijn op dat moment elf meisjes die gedwongen voor de camera poseren. Dan breekt plotsklaps de deur met een luide klap open. Een zwaarbewapende SWAT-eenheid van de politie valt het huisje binnen. De vijf daders zijn totaal overrompeld door de onverwachte inval en liggen binnen enkele ogenblikken geboeid op de grond. Vlak bij het huis stopt een busje, waar vrouwelijke medewerkers van IJM (International Justice Mission) uitstappen. Omringd door politiemensen haasten ze zich naar binnen. Alle meisjes huilen en Chang vraagt geregeld om haar moeder. Vlug worden de aanwezige meisjes verzameld en naar het busje gebracht, dat snelt wegrijdt naar een veilige plek. Terwijl het busje de weg opdraait, weet Chang dat ze eindelijk veilig is.

Opvanghuis van International Justice Mission

Chang

Chang is nu 18 jaar; vier jaar zijn verstreken sinds ze werd bevrijd. Op een zonnige morgen zit ze naast het zwembad van het lokale dorpshuis. Het opvanghuis van IJM – waar Chang woont en begeleiding krijgt om haar ervaringen te verwerken en straks op eigen benen te kunnen staan – is hier dichtbij. Ze draagt een meisjesachtig, roze T-shirt en sneakers van het merk Vans. Wat zich destijds precies in het huis heeft afgespeeld, wil Chang niet vertellen.

Ze schaamt zich zichtbaar en voelt zich ongemakkelijk terwijl ze haar verhaal vertelt. Haar stem klinkt zacht en ze slaat vaak haar blik neer. Chang geeft korte antwoorden, en soms geeft haar maatschappelijk werker extra toelichting.

In goede handen

“Ik voel me nu gezegend. Sinds IJM me redde, is mijn leven ten goede veranderd. Ik kan me hier op de toekomst voorbereiden. Ik ben dankbaar. Zonder hun hulp weet ik niet wat ik had moeten doen,” vertelt ze. Chang woont nu ver weg van haar ouderlijk huis. Met haar vader en moeder heeft ze goed contact. Ze zijn blij dat Chang in goede handen is. “Zodra ik mijn school heb afgemaakt, wil ik terug naar mijn eigen dorp. Als ik er klaar voor ben om ze te laten zien dat ik veranderd ben en dat ik het leven zelf aankan.”

Uitdagingen en beproevingen

Soms huilt Chang nog om wat er is gebeurd. Dan voelt ze zich verdrietig om wat volwassenen haar als kind hebben aangedaan. Maar ze staat nu stevig in haar schoenen: “Iedereen krijgt te maken met uitdagingen en beproevingen in zijn leven. We moeten nooit de hoop verliezen, omdat God er voor ons is. In mijn leven is Filippenzen 4:13 belangrijk geworden: ‘Ik ben tegen alles bestand door Hem die mij kracht geeft’.”

Toekomst

Later wil Chang politieagent worden en haar eigen eenheid leiden om te strijden tegen onrecht. Ze wil ook graag dat er meer bekendheid komt over het kindermisbruik waar ze zelf slachtoffer van was. Ook in de landen waar mensen kinderporno bestellen, moet strenger worden gestraft.

De vijf daders die werden gearresteerd zijn veroordeeld. De hoofddader moet een levenslange straf uitzitten, zijn mededaders zitten twintig jaar vast.

Vanwege haar privacy is Chang niet de echte naam van het meisje dat we hebben gesproken. Om diezelfde reden is ze onherkenbaar in beeld gebracht.

Beeld: Nathalie van der Straten-Folkersma

Dit verhaal komt uit Visie magazine. Ben je geen abonnee van Visie en wil je dit magazine met meer verhalen vanuit de Filipijnen gratis aanvragen? Dat kan hier.

EO-Live

In de uitzending van EO Live vertelt Marco van der Straten zaterdag over zijn bezoek aan de Filipijnen, zijn indrukwekkende gesprek met Chang en het  werk van International Justice Mission.

Zaterdag 8 juni, 19.00 uur, NPO Radio 5

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons