‘We kunnen zo veel doen’

Deze jongeren komen in actie voor het klimaat

Plastic inzamelen, afval scheiden, schoolstaken voor een beter klimaat; sommige jongeren doen alles voor een betere en schonere wereld. We zetten er twee in het zonnetje.

‘Mensen zeggen: verlies je groene hart niet’

Lilly Platt (11 jaar): “Vanaf mijn zevende raap ik plastic op in mijn woonomgeving. Ik kan me de eerste keer nog goed herinneren. In nog geen twintig minuten hadden we al 91 stuks plastic bij elkaar! Ik dacht: dit kan niet, dit hoort hier niet. Kort daarna ben ik voor een beter klimaat ‘Lilly’s plastic pick-up’ gestart. Je kunt mij op Facebook vinden onder die naam.

In september vorig jaar zag ik een filmpje van de Zweedse Greta Thunberg. Ze is 15 jaar oud en staakt voor het klimaat. Meteen wist ik: dit moet ik ook gaan doen. Sindsdien ben ik elke vrijdagochtend een uur lang voor het gemeentehuis van Zeist te vinden om te schoolstaken. Ik noem het geen spijbelen, want dat doe je voor de lol.

Je denkt misschien: wat helpt dat nou? Maar de mensen die mij zien zitten, worden aan het denken gezet. Tijdens de 21e staking kwam er een vrouw langs die in de jaren ’60 gestaakt had voor dierenwelzijn. Zij zei tegen mijn moeder dat ze me altijd moet blijven steunen, want zij stond er destijds alleen voor. Andere mensen zeggen: ‘Verlies je groene hart niet, Lilly.’ Dat stimuleert me om door te gaan.

Ik heb veel Europese klimaatstakers van mijn leeftijd als vrienden. Mijn moeder is Brits, dus ik kan goed met hen communiceren.
Weet je wat cool is? Mijn grootvader heeft me zijn stem gegeven voor de Europese verkiezingen deze maand. Ik hoop dat de politiek klimaatverandering een verplicht lesonderwerp maakt.”

‘Ik demonstreer tegen kiloknallers’

Tikvah Vonk (19 jaar): “Iedereen wil een goed leven leiden en naar mijn mening hoor je dieren dat ook te gunnen. Ik demonstreer daarom tegen kiloknallers, want dat is vlees van dieren die geen fijn leven hebben gehad. Zelf eet ik geen vlees, maar ik verbied niemand om vlees te eten. Neem als je het wel doet vlees van dieren die het goed hebben gehad.

Het afgelopen halfjaar heb ik veganistisch geleefd. Daarmee redde ik niet alleen dieren, maar ook het milieu, want zo’n leefstijl is volgens mij veel beter voor de aarde en het klimaat. Soms kreeg ik hier nare opmerkingen over in mijn omgeving, maar daar trek ik me niet veel van aan.

Over de toekomst van de aarde maak ik me niet veel zorgen. Hoe het eruit gaat zien, weet ik niet, maar het wordt prachtig. Jezus kan elk moment terugkomen en dan vestigt God hier Zijn koninkrijk. Tot die tijd hebben wij als mensen de taak om de aarde zo goed mogelijk te verzorgen. We kunnen zo veel doen. Begin maar eens met afval scheiden en wat minder vlees eten.”

Beeld: Willem Jan de Bruin

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons