Waarom komen er steeds meer files?

'Strijd tegen de file', donderdag, 9 mei, 21.30 uur, NPO 1

in Mediatips

Overvolle snelwegen, kilometers langzaam rijdend en stilstaand verkeer en enorme vertragingen. Files zijn een van onze grootste ergernissen. De serie ‘Strijd tegen de file’ laat zien welke factoren hierop van invloed zijn.

In de komende jaren krijgen we met steeds meer files op de Nederlandse snelwegen te maken. Mnister Cora van Nieuwenhuizen stuurde in oktober 2018 een rapport naar de Tweede Kamer over dit onderwerp. Daarin staat dat de capaciteit van het wegennet toeneemt. Toch is dit onvoldoende. De uitbreidingsprojecten worden namelijk pas na 2023 gerealiseerd. In vergelijking met 2017 kan het reistijdverlies met ruim 35% toenemen.

Meer files door verkeerstoename

De belangrijkste redenen van de verkeerstoename zijn:

  • De groei van de Nederlandse economie
  • Verdere toename van het aantal auto’s
  • Meer pakketvervoer door de populariteit van online shoppen
  • Het gedrag van automobilisten
  • Toename van de afstand van woon- werkverkeer

Incidenten

In deze aflevering van de documentaireserie ‘Strijd tegen de file’ gaat het over incidenten. We zijn eraan gewend geraakt om overdag in de file achteraan aan te sluiten. Maar als we onverwachts 's nachts in de file staan door een te hoge vrachtwagen in de tunnel, voelt dat nog vervelender.

Strijd tegen de file

Donderdag 9 mei, 21.30 uur, NPO 1

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons