Volendammer Kees Tol te gast in 'Adieu God?'

'Ik geloof niet in God en hoop daarvoor niet gestraft te worden'

in Mediatips

De Volendamse presentator Kees Tol heeft een katholieke achtergrond, en heeft met de kerk gebroken. Hij gelooft niet in God. Toch is hij wel een beetje jaloers op mensen die wel geloven, vertelt hij in Adieu God?.

“Ik ben katholiek opgevoed, zat op een christelijke school, ben gedoopt, heb eerste communie gedaan en heb ook het vormsel gedaan,” vertelt Kees Tol. “Dat is hier een beetje gewoonte. Met je klas doe je communie en het vormsel. Dat hoort er nou eenmaal bij. Nog steeds doet het gros van de mensen dat hier zo. Volendam is nog steeds een katholieke gemeenschap, maar je ziet dat de kerk wel leegloopt. Het geloof pakt niet erg door. Alleen bij rouw en trouw en met Kerst zit de kerk vol.”  

Kees Tol stopt met kerkbezoek

Rond zijn twintigste besluit Kees om niet meer naar de kerk te gaan en vertelt hij zijn ouders dat hij niet meer in God te gelooft. Hij vindt het hypocriet om dan toch naar de kerk te gaan en een hostie te halen.

Principekwestie

Op zijn 21e komt Kees er openlijk voor uit homo te zijn. Het doet hem veel, ook al reageert niemand uit zijn omgeving daar negatief op. "Terwijl er van alles in de kerk gebeurt met kindermisbruik, doet de paus heftige uitspraken over homoseksualiteit." Het opzeggen van zijn lidmaatschap van de kerk wordt daardoor een principezaak voor hem. Samen met Simon, van het zangduo Nick en Simon, voegt hij de daad bij het woord en laat hij zich uitschrijven.

Jaloers

Toch is hij soms wel een beetje jaloers op mensen die geloven. “Hoe leuk is het als je iets hebt om op terug te vallen als je even in de put zit? De Nieuwjaarsramp in Volendam is daar een goed voorbeeld van. Ik was toen 18. Toen zaten de kerken helemaal vol, ook met jongeren. Zij haalden er toch troost uit.” Als hij zelf niet met brandwonden in het ziekenhuis gelegen zou hebben, was hij er misschien ook naartoe gegaan zijn. Dat zou dan niet om het geloof zijn geweest, maar om samen te zijn met de dorpsgenoten.

'Wat ik niet hoop...'

Ergens hoopt hij dat er iets na het leven is: "Ik zou het fantastisch mooi vinden als ik het mag meemaken dat ik mijn opa’s, oma’s en alle overleden dierbaren weer tegenkom. Het zou prachtig zijn, maar mijn gezonde verstand zegt gewoon dat het zwart wordt als ik overlijd. Ik geloof wel in energieën, en misschien zal er ooit iets van mijn energieën in een ander leven verder gaan. Maar ik geloof niet dat er een God is. Ik hoop niet dat ik later word afgestraft omdat ik zo denk, en dat er toch straks iemand is die zegt: ‘Jij hebt je leven lang gezegd dat we niet bestaan. Nu kom je er ook niet in.’ Maar er is geen stemmetje in mijn hoofd die zoiets zegt.”

Adieu God?

Zondag 12 mei, 23.45 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons