Tien tips voor duurzaam leven

In kleine stappen beter voor de wereld zorgen

in Geloven
Duurzaam leven

Duurzaamheid: We horen vegetarisch (beter nog: veganistisch) te eten, mogen niet meer vliegen en moeten aan de zonnepanelen. De stappen die passen bij een duurzaam leven, kunnen nogal overweldigend zijn. Gelukkig kom je ook met een paar simpele aanpassingen al een heel eind. Daarom: tien eenvoudige tips!

 1. Droog de was buiten of aan een waslijn. Een droger verbruikt veel stroom. Wil je toch zachte handdoeken? Gebruiken natuurazijn of schoonmaakazijn als wasverzachter.
   
 2. Dit is al vaak gezegd, maar echt heel belangrijk: laat – voor zover mogelijk – de auto staan voor kleine stukjes. Wandel of pak de fiets.
   
 3. Houd de warmte binnen. Plak tochtstrippen bij deuren en ramen.
   
 4. Werk met een boodschappenlijstje, zodat je geen dingen koopt die je niet nodig hebt en moet weggooien. Houd je iets over? Vries het in of eet het volgende dag bij de lunch.
   
 5. Gebruik een recyclebaar waterflesje en vermijd wegwerpflessen en -servies.
   
 6. Douche minder of korter. Heel simpel, maar het maakt echt een verschil.
   
 7. Haal stekkers uit de stopcontacten om sluipverbruik te voorkomen. En zet apparaten, zoals de tv, uit als je ze niet gebruikt.
   
 8. Koop minder nieuwe spullen. Kan iets gerepareerd worden? Of is het tweedehands verkrijgbaar? Minder spullen betekent minder productie, en dus minder CO2 -uitstoot. Oftewel: duurzaam spullen kopen.
   
 9. Eet producten uit de streek. Eieren van de boer, kruiden uit eigen tuin of van die heerlijke Hollandse aardbeien (alleen in het seizoen, natuurlijk). Met de app ‘Groente- en fruitkalender’ van Milieu Centraal kun je checken wat de milieubelasting is van de teelt, transport en verpakking van groente en fruit.
   
 10. Laat kledingstukken buiten luchten, zodat je ze minder vaak hoeft te wassen.

Tekst: Claudia Verloop
Beeld: Unsplash

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons