Stef Bos zingt 'Papa' in tv-show 'Nederland staat op tegen kanker'

'Liefdeslied voor mijn zieke vader'; woensdag, 20.30 uur, NPO 1

Tijdens de tv-avond Nederland staat op tegen kanker (AVROTROS) vormen bekende en onbekende mensen een menselijk lint door ’s-Hertogenbosch. Ze eren een dierbare door een portret omhoog te houden. Stef Bos zingt zijn bekende nummer ‘Papa’, dat hij in 1988 schreef als een liefdeslied voor zijn zieke vader. “Er overlijden nog veel mensen te vroeg.”

We worden steeds ouder en kanker is een ziekte waar we allemaal mee te maken krijgen. Iedereen kent op den duur wel iemand die het heeft. Ook Stef Bos werd er in zijn familie meerdere keren mee geconfronteerd. “In 1988 hoorde mijn vader van zijn arts dat hij een melanoom in zijn rug had; nog maar drie maanden zou hij te leven hebben.” Het liep uiteindelijk anders, want zijn vader heeft nog jaren geleefd; het melanoom bleek ingekapseld te zitten. Maar het zorgelijke nieuws van dat moment inspireerde Stef tot het schrijven van dit lied. Tijdens de tv-avond Nederland staat op tegen kanker brengt de zanger het opnieuw ten gehore. 

(Tekst loopt door onder de video.) 

"Het lied ontstond meteen nadat ik het slechte nieuws had gehoord, toen ik vanuit Veenendaal, waar mijn ouders woonden, in de trein naar Antwerpen stapte. Daar studeerde ik in die tijd," vertelt Stef. "Onderweg schreef ik ‘Papa’, een lied dat ik onder hoge druk heb geschreven."

"Het is geen optie meer om te zingen: 'We komen elkaar na de dood nooit meer tegen'"

"We waren als vader en zoon niet zo gewend om onze emoties aan elkaar te tonen, en dat hoeft ook niet altijd. Maar toen, met zijn ernstige ziekte die als een zwaard van Damocles boven ons hoofd hing, heb ik voor mijn vader een liefdeslied geschreven dat er anders nooit gekomen was.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Nederland staat op tegen kanker
Frits Sissing presenteert 'Nederland staat op tegen kanker' vanuit 's-Hertogenbosch.

Uit het lied spreekt veel liefde, maar aanvankelijk ook Stefs verwachting dat hij zijn gelovige vader na zijn dood niet meer zal terugzien. Daar is de zanger in de loop der jaren minder stellig over geworden, wat hem ertoe bracht de tekst aan te passen.

“Het is geen optie meer om te zingen ‘We komen elkaar na de dood nooit meer tegen’. ‘Papa’ zing ik nog regelmatig in het theater, waarbij ik op het podium hele gesprekken met hem voer. Het is lang geleden dat ik het op televisie heb gezongen, maar dit is een goede gelegenheid om dat weer eens te doen.”

'DES bleek kankerverwekkend'

“Niet alleen mijn vader, maar ook mijn moeder werd getroffen door kanker,” vertelt Stef. “Een mooie, levenslustige vrouw, die op haar 60e – veel te vroeg – is overleden.” In de jaren ’70 kreeg ze het middel DES toegediend, zoals meer vrouwen die miskramen hadden gehad. Later bleek het kankerverwekkend te zijn."

Geld voor kankeronderzoek

Het maakt het belang van goed medisch onderzoek nog eens duidelijk, ook in deze tijd. “In het kankeronderzoek worden nu snel stappen gezet, maar er overlijden nog veel mensen te vroeg.” Reden voor actie, vindt Stef. “Het gaat ons allemaal aan en we kunnen er iets aan doen!”

'Nederland staat op tegen kanker' live op NPO 1

Eén op de drie Nederlanders krijgt in zijn of haar leven kanker. Inmiddels overleeft 64 procent van de mensen de ziekte, maar er moet nog veel gebeuren. KWF Kankerbestrijding wil vanavond in Nederland staat op tegen kanker, dat wordt gepresenteerd door Frits Sissing, zo veel mogelijk geld ophalen voor nieuw onderzoek. Aan de tv-show werken onder anderen Frans Bauer, Kjeld Nuis, Anita Meyer, Milow, Nicolette Kluijver, Stef Bos, Albert Verlinde en Dennis Weening mee. 

Woensdag 15 mei, 20.30 uur, NPO 1

Beeld: ANP Kippa/Koen van Weel en KWF

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons