SGP-voorlichter Menno de Bruyne te gast in 'Onderweg'

'Het gaat mij niet om de SGP, maar om de boodschap'

in Mediatips

Menno de Bruyne werkt op 1 juni 35 jaar op het Binnenhof als voorlichter van de SGP. Hoe hij bij de SGP terechtgekomen is en hoe hij de toekomst van de partij ziet, vertelt hij in Onderweg.

“Ik ben eigenlijk een heel verlegen persoon,” vertrouwt Menno presentator Elsbeth Gruteke toe. Hij hoopt dan ook dat er voor hem bij het bereiken van deze mijlpaal geen feestje georganiseerd wordt. “Ik houd wel van feestjes, behalve als ik in het middelpunt sta.” Hij is onbetwist een van de oudstgedienden op het Binnenhof. Toch werkt hij er niet het langst. “Er zijn mensen die er meer dan veertig jaar werken, bij de ondersteunende diensten. Maar van de mensen die in het politieke bedrijf werkzaam zijn, ben ik naar mijn weten inderdaad wel de langstzittende.”

Politieke interesse

Politiek heeft niet van jongs af aan zijn interesse, maar toch krijgt hij er in zijn jeugd wel iets van mee. Als er politieke debatten op de radio worden uitgezonden, volgt zijn vader deze met grote interesse. Hij wil weten wat politici als Van Agt, Wiegel en Den Uyl te zeggen hebben. Als Menno en zijn moeder dan "geluid produceren", worden zij tot stilte gemaand. 

Zo nu en dan gaat zijn vader ook naar politieke bijeenkomsten. Als Hans Wiegel in het Zeeuwse Kappelle komt spreken, gaat Menno mee. Hij vindt het een geweldige ervaring.
De meeste familieleden stemmen VVD of CDA, maar dat geldt niet voor zijn beide oma’s en zijn moeder. Zij zijn SGP-stemmers en hebben door hun manier van leven grote invloed op Menno.

Voorlichter bij de SGP

Als hij de middelbare school afrondt, hoopt Menno de Bruyne geschiedenis te gaan studeren. Maar doordat hij wordt uitgeloot, loopt het anders. Hij besluit als ‘parkeerstudie’ politieke wetenschappen aan de Universiteit van Leiden te gaan studeren, in de hoop na een jaar alsnog op de faculteit geschiedenis terecht te komen. Opnieuw wordt hij uitgeloot, en daarom gaat hij toch verder met politieke wetenschappen, met de bedoeling later journalist te worden. Maar ook dat loopt anders. Bij de SGP kan hij – na een zware sollicitatieprocedure – aan de slag als voorlichter. “Ik heb mezelf zelfs aan het hoofdbestuur moeten presenteren. Dat maakte het wonder des te groter dat ik er uiteindelijk toch ben gekomen.”

Nieuwe positie van de SGP

Terugkijkend op de afgelopen 35 jaar ziet Menno dat er veel is veranderd in Den Haag. “De politiek en het medialandschap zijn totaal omgeploegd. Vroeger waren er drie grote partijen, met daaromheen wat kleinere partijen. De media waren allemaal wel met een zuil verbonden. Dat is niet meer zo. Er wordt nu met meer sympathie naar de SGP gekeken, maar dat heeft ook met onze politieke positie te maken. Soms zijn wij nodig om wetsvoorstellen er doorheen te krijgen. Dat trekt aandacht en zorgt er tot op bepaalde hoogte voor dat we getolereerd worden. Toch merk je de weerstand meteen weer bij onderwerpen als abortus, vanwege onze afwijzing daarvan. Dan komt er weer een diepe vijandschap naar boven.”

De SGP in de regering?

Gaat de SGP ooit meeregeren? “Voor een partij als de onze vind ik dat gevaarlijk. Wij hebben op nogal wat thema’s uitgangspunten die haaks staan op de tijdgeest. Als wij elke keer zouden proberen ons wat meer sexy te maken, zie ik dat eerder als een bedreiging dan als perspectief. Ik hoop echt dat dit niet gaat gebeuren. Bovendien gaat het mij niet om de SGP, maar om de boodschap. Als de SGP wordt opgeheven en onder een andere naam verdergaat, prima, maar laat wel die boodschap horen van waar het uiteindelijk in het leven over gaat.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons