Rachel presenteert Zapp Your Planet-dag over duurzaamheid

'Ouders moeten het goede voorbeeld geven'

in Geloven
Rachel Rosier

Van alle mensen roepen kinderen misschien wel het hardst dat we beter voor de wereld moeten zorgen. Daarom staat het programma Zapp Your Planet dit jaar in het teken van duurzaamheid. Op 18 mei wordt de Zapp Your Planet-dag gepresenteerd door Klaas van Kruistum en Rachel Rosier. Visie vraagt Rachel wat duurzaam leven voor haar betekent.

“Mijn gezin en ik zitten in een soort transitiefase. We stellen de vraag: ‘Hoe kunnen wij de aarde een beetje helpen?’ Het wordt steeds belangrijker dat we met z’n allen echt iets gaan doen. Daarom proberen we thuis korter te douchen en eten we nauwelijks vlees. Ook hebben we afgesproken zo min mogelijk te vliegen. Dat weekendje naar New York zit er niet meer in, en die ene mooie dieselauto is trouwens ook van de baan,” vertelt Rachel.

Keerpunt

“Voorheen liftte ik al een beetje mee op mijn man. Hij was bewuster met duurzaamheid bezig dan ik. Bij mij kwam het keerpunt toen we bij de EO een duurzaamheidstraining kregen. Er waren twee mensen die veel wisten over het klimaat, en zij hebben me eens goed uitgelegd wat er precies met de aarde aan de hand is. Toen kwam het zo dichtbij: ineens ging er een lampje branden. Ik besefte hoe urgent het allemaal is.”

Kleine stapjes

“Veel mensen hoor ik de vraag stellen: ‘Heeft het nog zin als ik iets in m’n eentje doe?’ Dat maakt het lastig,” vervolgt Rachel. “Maar mensen moeten begrijpen dat we zelf de verantwoordelijkheid dragen goed voor de aarde te zorgen. Dit kun je gewoon in kleine stapjes doen. Want korter douchen maakt echt wel verschil, en het kost weinig moeite. Mijn vader zei altijd: ‘Natmaken, inzepen, afspoelen en klaar!’”

Uurtje offline met Zapp Your Planet

Zapp Your Planet roept kinderen op om aan de slag te gaan met duurzaamheid. Met de NPO Zapp-app kunnen ze ‘power checks’ doen. Die checks laten zien dat je in acht stappen al heel makkelijk duurzamer kunt zijn, bijvoorbeeld door een uurtje offline te gaan, de stekkers uit het stopcontact te halen als je apparaten niet gebruikt of door zelf af te wassen in een sopje. Op de Zapp Your Planet-dag kunnen kinderen zelf energie opwekken en meer leren over hoe ze energie kunnen besparen. De dag wordt zaterdag live op tv uitgezonden en is te volgen via een livestream. De nadruk van het programma ligt op bewustwording van het klimaatprobleem en wat kinderen hier zelf aan kunnen doen.

Taak van ouders

Maar ook als ouders heb je een belangrijke taak. Rachel: “Ik ben moeder van twee kinderen en mijn oudste van 7 is druk bezig met hoe hij beter voor de wereld kan zorgen. Het is aan ouders om hier het goede voorbeeld in te geven. Je kunt wel zeggen dat ze een eigen tas moeten meenemen naar de winkel, maar als je er vervolgens zelf telkens eentje koopt, leren ze het niet. Mijn zoontje vindt het nu de normaalste zaak van de wereld om boodschappen in een rugtas te doen en om niet iedere dag vlees te eten. De komende generatie moet gewend zijn aan een heel duurzame manier van leven.”

Zorgen voor Zijn schepping

“Juist als christenen zouden we voorop moeten lopen in een duurzaam leven,” vindt Rachel. “Ik hoor weleens christenen om me heen zeggen: ‘We krijgen toch een nieuwe aarde.’ Maar God heeft de aarde zo mooi geschapen. Alles wat leeft is prachtig. Het is vreselijk dat we zo met deze schepping omgaan. Je kunt niet aan de Schepper verkopen dat je Zijn schepping aan het vermoorden bent. Ik geloof dat we de opdracht hebben gekregen om goed voor de aarde te zorgen. Als je eenmaal weet wat er gebeurt met plastic in de oceaan en met dieren in grote stallen en slachterijen, kun je daar je ogen niet voor sluiten.”

Plofkip

“Het gekke is dat het bij niet-christenen een urgenter probleem lijkt,” zegt Rachel even later. “Als ik in mijn hoofd naga welke mensen om me heen met duurzaamheid bezig zijn, zijn dit vaker mensen die niet geloven. Ik hoor mijn christelijke vrienden nooit iets roepen over duurzaamheid. Maar ik kan me niet voorstellen dat als Jezus hier nu zou rondlopen, Hij op dezelfde manier met de wereld zou omgaan als wij nu doen. Wanneer je Jezus door de Bijbel heen leert kennen, zie ik dat niet gebeuren. Als christen kun je dan toch niet aan de plofkip gaan? Ik kan niet meer níét met duurzaamheid bezig zijn.”

Zapp Your Planet-dag

18 mei, 11.00 uur, NPO Zapp

Tekst: Claudia Verloop
Beeld: Willem-Jan de Bruin/EO

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons