Oorlogsfilms rondom 4 en 5 mei

Spannende films en waargebeurde verhalen

Op 4 en 5 mei zijn er diverse indrukwekkende films op televisie te zien die zich afspelen rondom de Tweede Wereldoorlog. Hieronder een selectie.

Oorlogsgeheimen

Oorlogsgeheimen, 5 mei op Zapp om 15.30 uur
De twaalfjarige Tuur en Lambert zijn al van jongs af aan onafscheidelijke vrienden. Ook aan hun idyllische Zuid-Limburgse dorp gaat de oorlog niet voorbij. Tuurs ouders sluiten zich aan bij het verzet en die van Lambert worden lid van de NSB. Dan komt ook nog Maartje, een bijzonder meisje uit het westen, tijdelijk in het dorp wonen. Zij heeft een groot geheim en besluit dat alleen met Tuur te delen. Die keus drijft de jongens uit elkaar en brengt Maartje uiteindelijk in groot gevaar. Tuur dreigt niet alleen z'n vriendschap met Lambert, maar ook z'n hele gezin te verliezen. Hij zal er alles aan moeten doen om beiden te redden.

Schindler’s List

Schindler’s List, 4 mei op SBS 9 om 20.30 uur
Schindler’s List is een Amerikaanse oorlogsdrama van Steven Spielberg uit 1993. De film is bijna volledig zwart en wit opgenomen, met alleen een scène in kleur aan het begin en aan het eind en een aantal rode kleurdetails in het midden van de film. Spielbergs moderne meesterwerk is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de Duitse oorlogsprofiteur Oskar Schindler (Liam Neeson) die tijdens de Tweede Wereldoorlog de levens redde van meer dan duizend Joodse arbeiders. Een indrukwekkend oorlogsdrama over het verschil dat één persoon kan maken. 
Kijkwijzer classificatie: 12 jaar. De film bevat geweld.

Riphagen

Riphagen, 4 mei op NPO 3 om 22.10 uur
Marathon van de WOII-misdaadtriller Riphagen waarin de Amsterdamse crimineel Dries Riphagen (Jeroen van Koningsbrugge) tijdens de Tweede Wereldoorlog schatrijk wordt met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers. Een jonge verzetsstrijder opent de jacht op hem. De drie afleveringen van Riphagen worden als marathon uitgezonden.
Kijkwijzer classificatie: 16 jaar. De film bevat grof taalgebruik (vloeken).

Son of Saul

Son of Saul, 4 mei op NPO 2 om 22.40 uur
Oktober 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer is een joodse gevangene in het concentratiekamp en behoort tot het Sonderkommando, een groep joden die gedwongen andere gevangenen de gaskamers in drijven en daarna hun lijken naar de ovens brengen. Deze groep leeft gescheiden van de andere gevangen. Saul werkt in het crematorium, waar hij in het lijk van een jongetje zijn zoon denkt te herkennen. Terwijl de andere leden van het Sonderkommando een plan smeden om in opstand te komen, besluit Saul het onmogelijke te proberen: het lichaam van het jongetje te redden van de vlammen van het crematorium en een rabbi te vinden om hem een joodse begrafenis te geven. Zo hoopt Saul hem een laatste eer te kunnen bewijzen.
Kijkwijzer classificatie: 16 jaar. De film bevat grof taalgebruik.

Zwartboek

Zwartboek, 4 mei op RTL 7 om 20.03 uur
Nederland, 1945. Wanneer het onderduikadres van de joodse zangeres Rachel Steinn wordt gebombardeerd, besluit ze om met een groep joden de Biesbosch over te steken naar reeds bevrijd gebied. De boot stuit echter op een Duitse patrouille en alle vluchtelingen worden op brute wijze afgeslacht. Alleen Rachel weet te ontkomen. Ze sluit zich aan bij het verzet, en weet als ‘Ellis de Vries’ aan te pappen met de hoge Duitse SD-officier Müntze. Het verzet heeft ondertussen het plan opgevat een groep gevangengenomen verzetslieden te bevrijden met hulp van Ellis. Dit mislukt jammerlijk. Ellis wordt zowel door het verzet als door de Duitsers als schuldige aangewezen. Met Müntze duikt ze weer onder, terwijl ze samen het einde van de oorlog afwachten. De bevrijding brengt Ellis geen vrijheid; zelfs niet wanneer ze de echte verrader weet te ontmaskeren...
Kijkwijzer classificatie: 16 jaar. De film bevat grof taalgebruik (vloeken).

Süskind

Süskind, 4 mei op NPO 3 om 00.50 uur
Gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van de joodse verzetsheld Walter Süskind. Süskind besluit in 1942 voor de Joodsche Raad te gaan werken in Amsterdam. Een levensgevaarlijk kat- en muisspel begint. Door handjeklap te spelen met de SS, weet Süskind honderden kinderen van transport naar de concentratiekampen te redden. Het verhaal van Schindler’s List in Nederland.
Kijkwijzer classificatie: 12 jaar. De film bevat grof taalgebruik.

Zoo

Zoo, 5 mei op Zapp om 15.30 uur
Jeugdfilm. 1941, Belfast. Tom is een jonge tiener wiens vader het huis heeft verlaten om voor zijn land te vechten tijdens WOII. Hij helpt veel in de plaatselijke dierentuin, waar net een babyolifant, genaamd Buster, is aangekomen. Tom krijgt een hechte band met het dier. Wanneer de stad gebombardeerd wordt en de dierentuin in gevaar komt, roept Tom de hulp in van zijn vrienden. Zal het ze lukken Buster te redden?
Kijkwijzer classificatie: 9 jaar. 

Andere televisieprogramma's op 4 en 5 mei:

5 mei-special: Naches

Met zijn serie korte portretten van Joodse Nederlanders wil filmmaker David Blitz de kijker naches bezorgen. Dit Jiddische woord betekent ‘plezier’ of ‘genot’. In deze special zijn drie nieuwe afleveringen te zien. David ontmoet in Naches onder anderen Benjamin Herman van de New Cool Collective. Benjamin vertelt dat hij niet zomaar de best geklede muzikant van Nederland is geworden. Vrijheid is voor hem vooral een kwestie van heel hard werken, waardoor er ruimte ontstaat voor naches en een maatpak.

Naches, 5 mei op NPO 2 om 15.20 uur

Nederland Zingt: Troost

Op 4 mei herdenkt ons land oorlogsslachtoffers. Daarom zingen we vanavond in Nederland Zingt liederen die ons tot troost mogen zijn. We zingen en geloven dat haat en dood niet het laatste woord hebben.

Nederland Zingt, 4 mei op NPO 2 om 18.15 uur

Nationale Viering Bevrijding 2019: 5 mei op NPO 1 om 18.05 uur

Met de 5 mei-lezing van Rosanne Hertzberger. Haar opa overleefde Theresien- stadt, Sachsenhausen, Auschwitz en Dachau.

Bevrijdingsdag 2019: 5 mei op NPO 1 om 20.25 uur

Het koningspaar en de premier wonen het 5 mei-concert op de Amstel bij. Traditi- oneel vormt dit de officiële afsluiting van Bevrijdingsdag.

Artiesten voor de vrijheid: 5 mei op NPO 3 om 23.15 uur

De ambassadeurs van de vrijheid (Kraantje Pappie, Maan en Sam Feldt) reizen per legerhelikopter langs bevrijdingsfestivals.

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons