Nieuwe stichting zet zich in tegen antisemitisme

‘Ik wil dat Joden zich hier weer veilig voelen’

Begin deze maand lanceerden de ChristenUnie, SGP en het Centrum Informatie en Documentatie (CIDI) de petitie Stop Antisemitisme, waarin ze de Europese Commissie oproepen een speerpunt te maken van de bestrijding van antisemitisme in Europa. Eric Vink van Stichting Antisemitisme Preventie is blij met deze petitie, die inmiddels ruim twintigduizend keer is ondertekend.

“Ik vind het heel goed dat er opgeroepen wordt om het probleem van antisemitisme in Europa serieus te nemen en er alles aan te doen dit te bestrijden," zegt Vink. "Met name de aandacht die gevraagd wordt voor onderwijs is van groot belang. Juist op dat vlak zet onze stichting zich dan ook in. Daarmee kunnen antisemitische incidenten, die we helaas te vaak in het nieuws zien, deels worden voorkomen.”

Stichting Antisemitisme Preventie werd begin dit jaar opgericht. Waarom een nieuwe stichting?
“De afgelopen tijd zien en horen we veel over de toename van het aantal antisemitische incidenten. Ik vroeg me af of we daar niet meer aan kunnen doen. Organisaties die al iets doen op dit gebied, zijn vaak politiek of religieus gekleurd; er was nog geen onafhankelijke, neutrale stichting die zich bezighield met antisemitisme. Bovendien richten wij ons op preventie, door voorlichting op scholen en via congressen, en zijn we bezig met een leerstoel antisemitisme. Door voorlichting en educatie willen we stereotype beelden voorkomen.”

Toename antisemitische incidenten

Vink ziet een toename in het aantal antisemitische incidenten in Nederland, maar ook in Europa. "En dat is zorgelijk. Daar komt bij dat de Joodse gemeenschap in Nederland zich ernstig zorgen maakt en zich niet veilig voelt in ons land. Het opvallende is dat je voorheen vooral een stijging zag in het aantal antisemitische uitingen als Israël op een negatieve manier in het nieuws was, maar dat we de huidige stijging niet heel duidelijk kunnen relateren aan de situatie in het Midden-Oosten.”

Hoe uit antisemitisme zich?
“Dat varieert van het vernielen en het bekladden van graven tot fysiek geweld. Op internet circuleren in toenemende mate – vooral in ultrarechtse hoek – de oude, stereotype beelden van Joden die de macht over de wereld en het geld in handen zouden hebben. In andere landen zien we hoe dat kan leiden tot geweld.”

Wat is de oorzaak daarvan?
“Als de maatschappij door veranderingen heengaat, als mensen zich zorgen maken over bepaalde ontwikkelingen of als er spanningen zijn in het Midden-Oosten, zien we dat al heel snel het Joodse volk er bijgehaald wordt. Er wordt een uitlaatklep gezocht en helaas zijn het vaak de Joden die daar het slachtoffer van zijn.”

Kunnen we antisemitisme in Nederland uitbannen?
“Uitbannen is wel heel ambitieus. Ik heb niet de illusie dat het helemaal zal verdwijnen, maar ik denk zeker dat als we ons daarvoor inspannen, we er in ieder geval een rem op kunnen zetten en dat Joden zich hier weer veilig kunnen voelen.”

Congres ‘Hoe nieuw is het nieuwe antisemitisme?'

Stichting Antisemitisme Preventie organiseert op donderdag 20 juni 2019 in Nijkerk een congres met als thema ‘Hoe nieuw is het nieuwe antisemitisme?’

Beeld: ANP

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons