'Nederland Kiest': nek-aan-nekrace Europese verkiezingen?

Donderdag, 20.30 uur, NPO 1

in Mediatips
Nederland Kiest

Voor de negende keer kunnen we naar de stembus om de leden van het Europees Parlement te kiezen. Loopt het uit op een nek-aan-nekrace tussen twee partijen, zoals sommige peilingen voorspellen? In Nederland Kiest: Het Stemmen (NOS) krijgen we donderdagavond een prognose van de uitslag. 

Het zal weinig mensen zijn ontgaan. Er zijn vandaag verkiezingen voor het Europees Parlement, maar hoe groot zal de opkomst zijn? Simone Weimans presenteert vanavond Nederland Kiest: Het Stemmen, waarin de kijker om 21.00 uur een eerste prognose te zien krijgt. Een echte uitslag is er pas zondagavond, als burgers in alle EU-landen hebben kunnen stemmen. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Verkiezingen Europees Parlement
Kiezers brengen hun stem uit in de terminal van Lelystad Airport.

Invloed tv-debatten op zwevende kiezer?

Gisteravond kruisten twaalf lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen de degens in een tv-debat. Later op de avond was er een confrontatie tussen Mark Rutte (VVD) en Thierry Baudet (FvD). Ze gingen onder leiding van Jeroen Pauw met elkaar in debat nadat de premier zijn opponent had uitgedaagd. Is het de deelnemers aan de debatten gelukt om op het laatste moment zwevende kiezers te overtuigen?

Eerste exitpoll: 21.00 uur op NPO 1

De exitpolls van onderzoeksbureau Ipsos geven alvast een indruk van het stemgedrag in Nederland. Na een eerste exitpoll om 21.00 uur volgt een om 21.30 uur de definitieve exitpoll. Welke rol hebben thema's als klimaat, immigratie en economie gespeeld bij deze verkiezingen voor het Europees Parlement? Simone Weimans praat de kijkers bij over het laatste nieuws en gaat in gesprek met politiek verslaggevers en correspondenten. Dionne Stax licht de onderzoeksresultaten toe. 

Nederland Kiest: Het Stemmen

Donderdag 23 mei, 20.30 uur, NPO 1

Beeld: ANP/Bart Maat/Jeroen Jumelet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons