‘Mijn man en kinderen zijn bij de Vader’

'Ik mis je', zaterdag, 18.10 uur, NPO 2

in Mediatips
Marianne Glerum, Ik mis je

“Mijn rots in de branding.” Zo omschrijft Marianne Glerum (56) haar man Paul. Ook wanneer ze twee kinderen verliezen, is hij haar houvast. Op een ochtend vindt Marianne hem levenloos in zijn stoel.

“Paul was nuchter, maar ook gevoelig,” vertelt Marianne, die zaterdag te zien is in Ik mis je. “Hij was de psycholoog in ons gezin: doortastend, invoelend, integer. Een goeie kerel. We hebben twee kinderen verloren – Lucas was 24 uur oud, Joachim was 18 jaar – en van Paul heb ik geleerd te praten over het verlies van de jongens.”

Groot was dan ook de schok toen Marianne haar man op een ochtend in 2012 in de serre vond. “Hij was plotseling overleden, 54 jaar oud.”

Alcohol

Pauls overlijden sloeg de grond onder Mariannes voeten weg. “Ik kon alleen nog maar in een stoel zitten en voor me uitstaren. Bovendien verdoofde ik mijzelf met alcohol. Ik kon de werkelijkheid niet aan. Tot ik op een nacht een droom of een visioen had. Ik zat bij Jezus op schoot en Hij zei: ‘Maar dat heb jij toch helemaal niet nodig?’ Dat was het keerpunt, vanaf toen kon ik gaan werken aan herstel.”

“Ik ben nooit echt boos geweest op God. Wel soms op mensen in mijn omgeving. Al merkte ik ook dat het makkelijker is om boos te zijn, dan om je verdriet te laten zien. Dat laatste heb ik echt moeten leren.”

Ingewikkelde dagen

“Trouwdagen, verjaardagen en sterfdagen vind ik ingewikkelde dagen. Daar zit ik toch altijd wel tegenaan te hikken. Maar ik heb een groot basisvertrouwen dat mijn kinderen en mijn man bij de Vader zijn. Zij zijn al op die mooie plek waar alle tranen van hun ogen worden gewist. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat mensen die niet geloven, hun kind naar het graf kunnen brengen zonder enig perspectief.”

Ik mis je

Zaterdag, 18.10 uur, NPO 2
Meer over deze uitzending.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons