Levenslang: Joes Kloppenburg werd slachtoffer zinloos geweld

Documentaire dinsdag op Videoland; 21.30 uur op RTL Z

in Mediatips
Levenslang: Joes Kloppenburg

Als Joes Kloppenburg ziet dat Yiannis Zafiris door dronken mannen in elkaar wordt geslagen, gaat hij eropaf. Hij roept 'Kappen nou!', maar moet dit met de dood bekopen. In de documentaire Levenslang ontmoeten Yiannis en Joes' vader Jan elkaar 22 jaar later op de plek des onheils: de Voetboogstraat in Amsterdam.

Hij is een van de bekendste slachtoffers van zinloos geweld. Joes Kloppenburg wordt op 17 augustus 1996 zo zwaar mishandeld, dat hij enkele uren later overlijdt. Door het moedige optreden van Joes overleeft Yiannis Zafiris het. Ruim twintig jaar na het incident ontmoeten Yiannis en Jan Kloppenburg elkaar in de Voetboogstraat in Levenslang. We zien in de film niet eerder vertoonde beelden van Joes en van het incident dat hem het leven kostte. Op 7 mei, de dag waarop Joes 49 zou worden, is de documentaire te zien op Videoland. Vanavond zendt RTL Z de film uit. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Levenslang Joes Kloppenburg
De Joes Kloppenburgbrug in Amsterdam, een symbool tegen zinloos geweld.

Jan Kloppenburg: 'Mooi document'

“We waarderen het enorm dat er zo’n mooi document wordt gemaakt waarbij het verhaal van Joes wordt verteld," zegt Jan Kloppenburg. "We hebben lang de deuren gesloten gehouden en weinig materiaal van Joes willen delen." Daar kwam verandering in door de documentaire. "Nu hebben we besloten om deze privébeelden te delen, om het verhaal goed te kunnen afbeelden.” 

'Nabestaanden Joes hebben levenslang'

"De zinloze dood van Joes heeft een enorme impact gemaakt op het land," zegt regisseur Jesse Bleekemolen. "Bij velen van ons staat zijn verhaal in het geheugen gegrift. We hebben dan ook ontzettend veel berichten gekregen van mensen die de documentaire willen zien. In overleg met de familie van Joes is besloten dat de documentaire op 7 mei uitkomt."

Project 'Met School naar Fataal'

Jan Kloppenburg en Yiannis Zafiris hebben zich verbonden aan het project ‘Met School naar Fataal’. Deelnemers aan dit project zetten zich in tegen zinloos geweld. Jan en Yiannis zullen de komende maanden langs scholen gaan om te praten over de gevolgen van zinloos geweld. 

"Het is de verjaardag van Joes, de dag waarop hij 49 jaar zou zijn geworden. De ouders, naasten, maar ook de slachtoffers van die beruchte 17e augustus dragen het verlies de rest van hun leven met zich mee," zegt de regiseur. "Zij hebben levenslang..."

Levenslang

De 26-jarige Joes schoot in 1996 Yiannis te hulp omdat hij werd mishandeld, maar moest dat zelf met de dood bekopen. Yiannis en Jan, de vader van Joes, ontmoeten elkaar na ruim 20 jaar op die bewuste plek. Levenslang gaat op dinsdag 7 mei in premiëre bij Videoland. 's Avonds zendt RTL Z de documentaire uit. 

Dinsdag 7 mei, 21.30 uur, RTL Z

Beeld: RTL 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons