Koningin Máxima als netwerker

'Meer dan wij doorhebben is Máxima een zakenvrouw en netwerker'

Ik heb er al vaker over geschreven: Máxima die zich namens de Verenigde Naties (VN) inzet voor inclusieve financiering. Dit belangrijke werk doet ze nu precies tien jaar.

Onze koningin wil dat mensen overal ter wereld toegang hebben tot bankzaken, zodat ze kunnen sparen en lenen, maar bijvoorbeeld ook een verzekering kunnen afsluiten. Tijdens haar werkreizen voor de VN bezoekt Máxima altijd kleine bedrijfjes. Zo was ze dit voorjaar in Jordanië, waar ze een vrouw ontmoette die een hostel runt. In de Arabische wereld hebben vrouwen een achterstand: ze hebben vaak niet eens een identiteitsbewijs, waardoor ze geen bankrekening kunnen openen. En als je geen rekening kunt openen, kun je ook geen lening afsluiten, waardoor het oprichten van een eigen onderneming vrijwel onmogelijk wordt. Maar deze vrouw was het dankzij een project van de VN toch gelukt. Máxima wilde daar alles van weten. Waar lagen de obstakels? Wat ging er juist goed?

Deze week reist ze af naar Ethiopië. Daar hebben zowel vrouwen als mannen amper toegang tot bankzaken. Ze is al eerder in het land geweest om daar wat aan te doen, en nu gaat ze terug om te checken hoe de zaken ervoor staan. Er zit een nieuwe minister van Financiën en er is een nieuwe gouverneur van de centrale bank. Zij moeten de boel in werking zetten of op gang houden, en Máxima houdt ze daarvoor verantwoordelijk: ‘Toen hebben wij dit en dit afgesproken, maar dat is nog niet gelukt. Wat gaan we daaraan doen?’ Zo is Máxima – meer nog dan wij doorhebben – een zakenvrouw en netwerker, en dat allemaal naast haar baan als koningin!

Blauw Bloed

Elke zaterdag, 19.20 uur, NPO 2

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons