Kelder & Klöpping: 'Zonder leger geen vooruitgang?'

'Defensie zorgt voor innovatie'; woensdag, 22.05 uur, NPO 1

in Mediatips
Kelder & Klöpping

De afgelopen weken hebben Jort Kelder en Alexander Klöpping in Kelder & Klöpping (AVROTROS) vooruitgeblikt op de toekomst. In de slotaflevering van het discussieprogramma vragen ze zich af hoe oorlogsvoering er in de verre toekomst uit zal zien. 

Jort Kelder en Alexander Klöpping vragen zich af hoe oorlogsvoering er in de verre toekomst uit zal zien. Bestaat de nieuwe oorlog uit een grote cyberhack van overheden en andere diensten? Blokkeert de vijand de beschikbaarheid van geld of worden we aangevallen door drones? De presentatoren gaan in Kelder & Klöpping in gesprek over de oorlog van de toekomst. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Kelder & Klöpping
Jort Kelder en Alexander Klöpping

Jort schetst in de slotaflevering van Kelder & Klöpping nog even de tijd van weleer. In het verleden waren er man-tegen-mangevechten omgeven door erecodes. 

'Meer vrede door technologie'

Een inventarisatie maakt duidelijk dat defensie veel technologische innovaties heeft opgeleverd: de magnetron, walkietalkie, gps, internet en spraaktechnologie. Jort en Alexander vragen zich zelfs af of er zonder leger wel vooruitgang mogelijk is. Maar oorlogen veroorzaken vooral heel veel leed. Kan moderne technologie ook juist voor meer vrede en harmonie zorgen? In elk geval zal kunstmatige intelligentie een grote rol in ons leven gaan spelen. 

Kelder & Klöpping (slot)

Van zelfrijdende auto’s tot zorgrobots; de wereld om ons heen verandert in een rap tempo en nieuwe technieken volgen elkaar razendsnel op. In hun tv-programma Kelder & Klöpping gaan Jort Kelder en Alexander Klöpping met elkaar in discussie over de nieuwe tijd. Hierin speelt technologie een steeds belangrijke rol in het leven van mensen. Is dat een mooi vooruitzicht of een schrikbeeld? Terwijl voor Alexander de toekomst niet snel genoeg kan beginnen, vindt Jort stiekem dat vroeger alles beter was. In de slotaflevering staat de verre toekomst centraal. Misschien zal de techniek ons meer voorspoed bezorgen, maar er kunnen ook nieuwe, andere oorlogen uitbreken.

Woensdag 29 mei, 22.05 uur, NPO 1

Beeld: Shutterstock en AVROTROS/Elvin Boer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons