Jezelf de spiegel voorhouden

De Bijbel Open met ds. Arie van der Veer

Het lijkt aantrekkelijk om in een spiegel te kijken die alleen laat zien wat je bevalt. Spiegels die dat doen, bestaan alleen niet. Ze laten de werkelijkheid zien. Het Woord van God wordt ook met een spiegel vergeleken.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…
De koningin uit het sprookje van Sneeuwwitje was een trotse vrouw. Ze kon het niet verdragen dat iemand mooier was dan zij. Ze had een heel bijzondere spiegel; als ze ervoor ging staan en zichzelf erin bekeek, vroeg ze:
‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand,
wie is de mooiste van 't hele land?’

Dan antwoordde de spiegel:
‘De koningin is de mooiste van 't land.’

Scherp beeld

Zo zijn onze spiegels niet. In een spiegel zie je jezelf zoals je bent. Inclusief je moedervlekken, littekens en puistjes. Een spiegel liegt niet, zegt men.

De spiegels van nu zijn van veel betere kwaliteit dan die van heel vroeger. Als je toen in de spiegel keek, dan zag je ongeveer hetzelfde als wanneer je nu een stuk aluminium voor je gezicht houdt. Je moet heel aandachtig kijken, voordat je echt iets kunt zien.

‘…als iemand die het gezicht waarmee hij is geboren in de spiegel bekijkt’ (Jakobus 1:23)

Je binnenste buiten

Met zo’n spiegel vergelijkt Jakobus het Woord van God. Gods Woord maakt duidelijk wie je eigenlijk bent. Daar moet je wel even de tijd voor nemen.
Nogmaals, de spiegels van toen waren totaal anders dan die van nu. Wel hebben ze dezelfde beperking. Ze laten alleen je buitenkant zien. De binnenkant blijft verborgen. Daarvoor heb je een CT-scan nodig. Die legt je binnenste bloot. Als Jakobus dat apparaat had gekend, had hij dat misschien wel als voorbeeld gebruikt, want Gods Woord gaat ook zo ver. Het aandachtig lezen ervan vertelt meer over je innerlijk dan over je uiterlijk. Alles komt aan het licht: je zwakheid, je onzekerheid, je trots en egoïsme. Je fouten en tekortkomingen. Je verlangens en je teleurstellingen. Je vreugde en je verdriet.

Hoorder of dader?

‘Is er nog iets aan te doen?’ Dat is waarschijnlijk de meest gestelde vraag bij een slechte uitslag van een CT-scan. Het zou dom zijn om je nergens wat van aan te trekken. Het gaat immers om je leven!
Toch gaan mensen zo om met Gods Woord. Ze hebben het gehoord, maar trekken zich er niets van aan. Ze doen er niets mee. Het zijn hoorders van het woord, maar geen uitvoerders. En dat terwijl Gods Woord niet alleen de uitslag vertelt, maar ook de weg tot herstel! Of lijken we toch op die koningin? Die keek echt vaak in de spiegel. En de spiegel zei wat zij graag wilde horen.

Kijk toch nog maar eens heel goed in de spiegel. Misschien heb jij ook een vertekend beeld van jezelf. Een CT-scan vertelt je ongenadig de waarheid.
Dat doet Gods Woord niet.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons