'Je geld of mijn leven': Bert volgt patiënten na succes crowdfunding

Iedere maandag, 22.10 uur, NPO 1

in Mediatips
Je geld of mijn leven: Bert van Leeuwen

Bert van Leeuwen volgt in Je geld of mijn leven (EO) de strijd van vier patiënten voor wie crowdfunding de laatste hoop is. Met het geld dat in december door crowdfunding binnenkwam, ondergaan ze een behandeling die niet wordt vergoed in Nederland. In de eerste aflevering reist de zesjarige Geuko naar Baltimore (VS).

“Per jaar starten een paar honderd mensen een crowdfundingsactie omdat ze medische hulp niet zelf kunnen bekostigen,” legt Bert uit. “Een boeiend fenomeen, waarnaar ik zelf ook erg nieuwsgierig ben. Is het terecht dat sommige behandelingen niet vergoed worden?” In december zond de EO de eerste aflevering van Je geld of mijn leven uit, waarin Bert van Leeuwen de patiënten ontmoette.

(Tekst loopt door onder de video.) 

Geuko, Evert, Samantha en Eefje hebben alle vier een behandeling nodig die de kwaliteit van hun leven erg kan verbeteren, maar die ze in Nederland niet kunnen krijgen. Hun behandeling wordt niet vergoed en ze staan met hun rug tegen de muur. In december vroegen ze de kijkers geld te doneren om een behandeling in het buitenland mogelijk te maken. Deze crowdfunding was een enorm succes; Nederland gaf gul en de benodigde zes ton was binnen vijftig uur binnen. 

Bert van Leeuwen: 'Zou hier zelf ook voor kiezen'

“Het programma heeft me weer laten zien wat een voorrecht het is gezond te zijn,” legt Bert uit. Dat het zo snel mis kan gaan, bijvoorbeeld doordat mensen ziek worden of een ongeluk krijgen, daarvan ben ik me extra bewust geworden. Daardoor heb ik ook beseft dat ik in zo’n situatie misschien wel dezelfde stap zou zetten. De ellende is dat mensen vaak niet voldoende middelen hebben om deze ingrepen te kunnen bekostigen. Daarom is het mooi dat we het op deze manier met elkaar kunnen doen.” 

In Je Geld of Mijn Leven volgt Bert deze vier mensen en hun geliefden tijdens de behandeling in het buitenland. Hoe is het Geuko, Evert, Samantha en Eefje de afgelopen maanden vergaan? Zijn de behandelingen succesvol geweest? Daarnaast onderzoekt Bert van Leeuwen hoe het kan dat sommige behandelingen niet vergoed worden en welke ingewikkelde dilemma’s en keuzes daar achter zitten. Daarvoor spreekt hij onder anderen met een zorgeconoom en een medisch ethicus.

Kan Geuko van de beademing af?

In de eerste aflevering van Je geld of mijn leven ontmoeten we de zesjarige Geuko van Lang. Voor hem betekent de succesvolle crowdfunding dat hij nu eindelijk acht weken lang intensief behandeld kan worden in de VS. Daarvoor gaat hij naar het gespecialiseerde Kennedy Krieger Institute in het Amerikaanse Baltimore. Geuko heeft die behandeling nodig, omdat hij vlak voor zijn vierde verjaardag ernstig ziek is geworden door een polio-achtig verkoudheidsvirus.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Je geld of mijn leven Geuko
Kan Geuko na zijn behandeling in Baltimore weer (gedeeltelijk) zelfstandig ademhalen?

Hij heeft de zeldzame ziekte Acute Flaccid Myelitis (AFM) en raakt ernstig verlamd. Zo ernstig dat hij vanaf dat moment ook beademd moet worden. Er is in Nederland niet genoeg kennis voor een goede behandeling, maar in Baltimore wel. We volgen Geuko gedurende zijn verblijf en therapie in het ziekenhuis, waar hij samen met zijn vader naartoe gaat. Zijn moeder en kleine broertje Gijs blijven thuis achter. Zal het Geuko lukken van de beademing af te komen?

Je geld of mijn leven

Vanaf 13 mei: iedere maandag, 22.10 uur, NPO 1

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons