Ik mis je: de man van Tonny kreeg een verpletterende diagnose

Zaterdag, 18.25 uur, NPO 2

in Mediatips

Wout Hardeman is net met pensioen, als hij struikelt en heel ongelukkig terechtkomt. Zijn vrouw Tonny voelt intuïtief aan dat ze misschien niet heel lang meer samen hebben. Drie jaar later blijkt Wout een lymfoom in zijn hersenvaten te hebben.

“Ik dacht dat hij doodviel,” zegt Tonny (66) over het moment dat Wout struikelde. “Zelf was ik 62 en ik wist ineens heel sterk: morgen ga ik een pensioengesprek aanvragen, want ik weet niet hoeveel tijd we samen nog krijgen. Als ik nu terugkijk, zie ik die laatste drie jaar echt als een zegen!”

Verward en bozig

In januari 2017 merkt Tonny dat Wout soms wat verward is. Ook vindt ze hem zo nu en dan bozig, anders dan anders. “Ik ben verpleegkundige en dacht aan een burn-out. Of nog erger: frontaalkwabdementie. Hij was ook duizelig, dus ik wist: hier klopt iets niet.”
Als Wout naar de huisarts en vervolgens naar het ziekenhuis gaat, volgt al snel de verpletterende diagnose: lymfoom in de hersenvaten.

Lange chemokuur

De artsen adviseren een lange chemokuur, maar Tonny voelt aan: dit komt niet meer goed. “Uiteindelijk wilde ik het wel proberen, één keer. Maar het had niets gedaan. Bovendien, alle schade die er al was, was onherstelbaar. Toen hebben we samen met de kinderen – twee zoons en een dochter – ervoor gekozen om te stoppen met de behandeling.
Op een dag zaten we samen koffie te drinken, en ik zei: ‘Jeetje, zit ik hier, met een man die niet lang meer te leven heeft.’ ‘Ik weet waar ik naar toega,’ reageerde hij. ‘Ik heb daar volledig vrede mee.’”

Ziekenzalving

In de laatste weken van Wout vraagt Tonny of Wout ziekenzalving wil ontvangen, maar Wout vindt dat niet nodig. Toch laat het Tonny niet los. Op een ochtend brengt ze het samen met haar dochter in gebed. “Ons gebed eindigde met: ‘Wilt U duidelijk zijn, want we zijn te moe om vage aanwijzingen te ontvangen.’ 
Later die dag kwam een verpleegkundige aan Wouts bed die zei dat ze had gezien dat we lid waren van een evangelische gemeente. Ze vroeg of we weleens nagedacht hadden over ziekenzalving. ‘Jij bent onze gebedsverhoring!’ zei mijn dochter. Toen is Wout alsnog gezalfd.”

Op 3 mei 2017 overlijdt Wout in een hospice.

Ik mis je

Zaterdagavond, 18.25 uur, NPO 2
Meer over deze uitzending.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons